Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Gezondheid

   Hoogteziekte

   Belangrijk is het je realiseren dat verschillende steden in Peru en Bolivia, zoals Cusco en La Paz boven IMG_1020 - annemieke 1de 2.500 meter liggen. Omdat je lichaam dan vaak moeite heeft om zich aan de ijle lucht aan te passen, heb je kans op hoogteziekte. We raden aan niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen, maar een route via lagergelegen gebieden te nemen. Bij de reizen zoals wij die samenstellen houden altijd rekening met de hoogte. Zo zie je bijvoorbeeld in onze programma’s steeds routes vanuit Lima eerst naar Arequipa op 2.300 meter, of vanuit Santa Cruz in Bolivia eerst naar Samaipata op 1.750 meter. Je bouwt dan langzaam op en geeft je lichaam meer tijd om te wennen.

   Vaccinaties

   Om onbezorgd te kunnen genieten van je Peru- en/of Bolivia-reis is het belangrijk om voor vertrek op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s. Anders dan thuis loop je tijdens je reis door deze landen meer risico. Wij raden je aan om gebruik te maken van de vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en Gele koorts. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn is de kans groot dat je deze al hebt. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD of je huisarts. Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid.

   Zwanger?

   Zwangere vrouwen wordt door het RIVM afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

   Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Peru of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze Riksja-bestemmingen buiten Latijns Amerika.

   Reisdocumenten

   Visum geld gezondheid - Peru reisVisa

   Voor Peru en Bolivia heb je geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en niet langer dan drie maanden in een land blijft. Bij binnenkomst in het land krijg je een toeristenstempel voor een verblijf van dertig dagen. Blijf je langer, dan kun je dat bij binnenkomst zeggen en krijg je een stempel tot maximaal negentig dagen. Heb je een paspoort van een ander land, informeer dan bij de ambassade of het consulaat van het land dat je paspoort heeft afgegeven wat de regelingen zijn tussen dat land en Peru en/of Bolivia. Alle reizigers naar Peru en/of Bolivia moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden na terugkomst in Nederland geldig is.

   Scan voordat je op vakantie gaat naar Peru en/of Bolivia een kopie van paspoort en ticket in en stuur dit naar je eigen e-mailadres. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox nog de kopieën staan.

   Kinderen hebben eigen paspoort nodig

   Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

   Vliegen via of naar Amerika

   Als je reist naar of via de USA, dan dien je voor vertrek een zogenaamde visa waiver in te vullen op de volgende website. Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk, want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

   Peruaans geld - Peru geldGeldzaken in Peru of Bolivia

   De lokale valuta in Peru is de Peruaanse Nueva Sol (afkorting: PEN), de waarde is € 0,27. In Bolivia betaal je met de Boliviaanse Boliviano (afkoring BOB) met een waarde van € 0,13.

   Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollarbiljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn, men is hier heel strikt mee.

   Je kunt op veel plaatsen met je creditcard betalen (vooral Visa, maar ook Master, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 – 10 % aan commissie. Beter is het dan ook geld uit de muur te halen en dan te betalen. Dit kan met je creditard, maar Banco Latino, Banco de Crédito en Banco Wiese hebben geldautomaten die daarnaast ook Cirrus (= je pinpas) accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

   Pinnen tijdens je Peru reisTravellercheques vinden wij uit de tijd. Je kunt tegenwoordig immers overal geld pinnen in Peru en Bolivia. Je kunt ook wisselen bij Casas de Cambio. Euro’s cash worden aangenomen in de grotere plaatsen maar geven niet de beste koers. Betaal waar dat moet met klein geld, en waar dat kan met groot geld: men heeft niet altijd voldoende wisselgeld, kleine coupures werken het fijnst.

   Fooien

   In de duurdere restaurants is service inclusief, in de goedkope niet maar men verwacht geen fooi, een beetje afronden is prima. Taxichauffeurs geef je geen fooi, gewoon goede prijs afspreken. Op trekkings geef je wel fooi aan de gids/drager/kok enzovoorts.

   Zakgeld

   Je persoonlijke uitgaven tijdens je Peru- en/of Bolivia-reis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld €25,- per dag uit aan maaltijden, fooien en entreegelden.

    

   stel je reis samen met Peru-bouwstenen
   of
   ga terug naar de hoofdpagina