Gezondheid

Hoogteziekte

IMG_1020 - annemieke 1Het is belangrijk je te realiseren dat verschillende steden in Peru en Bolivia, zoals Cusco en La Paz boven de 2.500 meter liggen. Omdat je lichaam moeite kan hebben om zich aan de ijle lucht aan te passen, heb je kans op het krijgen van hoogteziekte. We raden aan niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen, maar een route via lagergelegen gebieden te nemen. Bij de reizen zoals wij die samenstellen houden we altijd rekening met de hoogte. Zo zie je bijvoorbeeld in onze programma’s steeds routes vanuit Lima eerst naar Arequipa op 2.300 meter, of vanuit Santa Cruz in Bolivia eerst naar Samaipata op 1.750 meter. Je bouwt dan langzaam op en geeft je lichaam meer tijd om te wennen.

Vaccinaties

Om onbezorgd te kunnen genieten van je Peru- en/of Bolivia-reis is het belangrijk om voor vertrek op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s. Anders dan thuis loop je tijdens je reis door deze landen meer risico. Wij raden je aan om gebruik te maken van de vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en Gele koorts. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn, dan is de kans groot dat je deze al hebt. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD of je huisarts. Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid.

Zwanger?

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM afgeraden om in de gebieden te reizen waar het zika-virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel. Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Peru of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze Riksja-bestemmingen buiten Latijns Amerika.

Reisdocumenten

Visa

Voor een reis naar Peru en Bolivia heb je geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Bij binnenkomst krijg je een toeristenstempel voor een verblijf van dertig dagen. Blijf je langer, dan kun je dat bij aankomst aangeven en krijg je een stempel voor een verblijf van maximaal negentig dagen. Heb je een andere nationaliteit, informeer dan bij de desbetreffende ambassade of consulaat wat de regelingen zijn tussen dat land en Peru en/of Bolivia. Alle reizigers naar Peru en/of Bolivia moeten in het bezit zijn van een paspoort dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is.

Tip: scan voordat je op vakantie gaat naar Peru en/of Bolivia een kopie van je paspoort en ticket in en stuur dit naar je eigen e-mailadres. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox nog de kopieën staan.

Kinderen hebben eigen paspoort nodig

Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Vliegen via Amerika of Canada

Als je reist via de USA, dan dien je voor vertrek een zogenaamde visa waiver in te vullen op de volgende website. Het invullen duurt een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk, want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht. Je krijgt via deze site ook een melding als je aanvraag akkoord is. Wanneer je via Canada vliegt heb je een eTa reisautorisatie nodig. Dit is ongeveer hetzelfde als een ESTA. Je  kunt dit aanvragen via de volgende website.

Peruaans geld - Peru geldGeldzaken in Peru of Bolivia

De lokale valuta in Peru is de Peruaanse Nueva Sol (afkorting: PEN), de waarde is zo’n € 0,25. In Bolivia betaal je met de Boliviaanse Boliviano (afkoring BOB) met een waarde van zo’n € 0,12. Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollarbiljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn.

Je kunt op veel plaatsen met je creditcard betalen (vooral Visa, maar ook Mastercard, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 – 10 % aan commissie. Beter is het dan ook om geld uit de muur te halen. Dit kan met je creditcard, maar Banco Latino, Banco de Crédito en Banco Wiese hebben geldautomaten die een pinpas accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

Je kunt ook wisselen bij Casas de Cambio. Cash Euro’s worden aangenomen in de grotere plaatsen maar geven niet de beste koers. Betaal waar dat moet met klein geld, en waar dat kan met groot geld: men heeft niet altijd voldoende wisselgeld, kleine coupures werken het fijnst.

Fooien

In de duurdere restaurants is service normaal gesproken inclusief, in de goedkope vaak niet. Men verwacht geen fooi, naar boven afronden is natuurlijk leuk. Taxichauffeurs verwachten ook geen fooi, je spreekt van tevoren een prijs af. Na het maken van een trekking geef je wel fooi aan de gids, dragers en kok.

Zakgeld

Je persoonlijke uitgaven tijdens je Peru- en/of Bolivia-reis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld €25,- per persoon per dag uit aan maaltijden, fooien, taxiritjes en entreegelden.

 

stel je reis samen met Peru-bouwstenen
of
ga terug naar de hoofdpagina