Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  Info

  Openingstijden:

  Maandag – vrijdag van 09:00-17:30 uur

  Het klimaat in Peru en Bolivia

  Klimaat - uitzicht vanuit het Catalina klooster Arequipa De beste reistijd voor Peru/Bolivia is de winter (juni t/m september) aangezien dit de droge tijd is. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een zonnetje maar reis je in deze landen op hoogte dan kan het wel koud zijn. Voor Peru en Bolivia is dit veruit het populairste reisseizoen.

  In de lente (september, oktober) en de herfst (april, mei) heb je kans op wisselende weersomstandigheden, net Nederland. Hoewel deze reisperiode steeds populairder wordt, valt het qua drukte van reizigers nog mee. Dat maakt het een goede reistijd om je Perureis of Boliviareis te plannen.

  De Peruaanse/Boliviaanse zomer (november t/m maart) is het natte seizoen. Flinke regenbuien zijn heel gewoon in deze maanden. Het kan dan voorkomen dat je bepaalde plekken op en rond de zoutvlakten in Bolivia niet kunt bezoeken. Wil je tijdens je reis de Incatrail lopen, dan raden we je af een reis in dit seizoen te plannen (in februari is het oude incapad zelfs gesloten). De temperaturen in de zomer zijn wat hoger, maar ook ’s nachts kan het nog flink afkoelen.

  Ons advies: draag laagjes kleding want met een wolk voor de zon kan het in de Andes zeer koud aanvoelen en flink afkoelen. Ga je in het regenseizoen dan komt een poncho goed van pas.

  Tijdens je reis met Riksja Peru reis leg je vaak grote afstanden af. Hierdoor kom je in aanraking met verschillende klimaatzones. We hebben de verschillende klimaten per regio hieronder voor je op een rijtje gezet hebben. Natuurlijk liggen tussen deze windstreken overgangszones, waar de klimaatomstandigheden langzaam in elkaar overlopen.

  Het Peru-klimaat aan de kust

  Mis langs de Peruaanse Zuidkust

  Garua, mist die acht maanden per jaar langs de Peruaanse zuidkust hangt.

  Door het effect van de koude Humbold stroming in de Stille Oceaan en de Andes gebergten in het oosten, is het kustlandschap van Ecuador tot Chili erg kaal en dor. Het zuidelijkste deel, de Atacama woestijn in Chili, staat bekend als de droogste plek ter wereld. Van mei tot september hangt boven Lima een mist die bekend staat als La Garua: een dikke laag wolken die over de stad ligt en soms vergezeld wordt door motregen en lage temperaturen. Hoe verder je van Lima langs de kust zuidwaarts gaat, hoe feller de zon door de mist heen breekt en bij de Peruaanse kust is het vrijwel altijd blauw, met temperaturen rond de 30ºC. November tot maart geldt als de zomer in Peru. Lima is dan heet en vochtig en ook elders langs de kust maken zon en warmte de dienst uit.

  Bouwstenen aan de kust:
  Van zeeleeuwkust naar droomoase, Huaraz, Cordillera Blanca Valley Trekking (dit klimaat geldt alleen voor de Trujillo-verlenging).

  Het Peru/Bolivia-klimaat in de Andes

  Regenseizoen - Machu Picchu

  Naar Machu Picchu in het regenseizoen

  De hooggebergten kennen duidelijk de twee seizoenen: winter (juni t/m september) met droge maanden en zomer (november t/m maart) met natte maanden. De beste reistijd is dan ook van april tot november want dan regent het zelden en de zonovergoten dagen zorgen ervoor dat je prachtige foto’s kunt maken van de bergtoppen die volledig zichtbaar zijn. ’s Nachts kan de temperatuur wel onder het vriespunt zakken. Van november tot april is er vaak zware regenval en de temperatuur zakt dan snel zodra de zon onder gaat. In deze maanden kun je een bezoek aan het Andesgebergte beter mijden. Verder is de temperatuur natuurlijk afhankelijk van de hoogte. Wanneer je in deze maanden onze jeeptour doet over de zoutvlakte van Uyuni, wordt het echt koud ’s nachts en verblijf je in zeer eenvoudige overnachtingingsplaatsen. Gemiddeld is het dan zo’n 10 graden overdag, de temperatuur zakt zodra de zon achter een wolk verdwijnt of onder gaat. ’s Nachts vriest het regelmatig, soms wordt het ruim -10 ºC. Neem veel warme (laagjes) kleding mee. Wij namen ons thermisch ondergoed dus niet alleen mee, maar maakten er ook gebruik van.

  Bouwstenen in de Andes:
  Condors in de Canyon, Verken de Canyonalle trekkings en wandelingen in de Heilige Vallei naar Machu Picchu, Typisch Titicaca, Titicaca eilandhoppen

  Bouwstenen in de Andes (Bolivia):
  Op weg naar de Zonnekoning, (Pan)fluitend door La Paz, Flamingo’s en vulkanen, Mag ik een beetje zout, Zilver zoeken in de rijke berg.

  Het Peru/Bolivia-klimaat in de jungle

  Boottocht Puerto Maldonado In de jungle heerst een subtropisch klimaat met heftige regenbuien van november t/m april. ’s Nachts is het altijd wat koeler, neem dus ook iets met lange mouwen mee. In het droge seizoen, mei t/m oktober, kan de temperatuur uitkomen boven de 35 ºC. De vochtigheid in de jungle is het hele jaar door hoog.

  Bolivia associeer je misschien niet zo snel met regenwoud, maar het is er wel degelijk. Het smeltwater uit de Andesbergen vormt rivieren in het noordwesten van Bolivia; de voorlopers van de Amazone. Je vindt er ongerept, puur, tropisch regenwoud en natte, vlakke laaglanden, beide met veel wildlife. Net als in Peru is de vochtigheid in jungle gebieden hier het hele jaar door hoog, met vooral veel regen van december tot april.

  Bouwsteen in de jungle van Peru:
  Amazone Jungle Lodge

  Bouwstenen in de jungle van Bolivia:
  Kaaimannen in lianenjungle

  Santa Cruz Plaza - Peru Het klimaat in de laaglanden van (oostelijk) Bolivia

  Het oosten van Bolivia is het minst bezochte deel van het land. Er heerst een gematigd klimaat met in de winter een gemiddelde temperatuur van 15 en in de zomer van 24 graden. Je bent er op ca. 350 meter hoogte, er is veel moerasgebied. In de laagste dalen van dit deel van het Andesgebergte kan het dus behoorlijk regenen. Pak dus wel je korte broek, shirtje en slippers in. Het vriest hier nooit, maar het kan wel ineens sterk afkoelen als het waait. We raden je aan om altijd een vest bij de hand te houden.

  Bouwstenen in de laaglanden van (oostelijk) Bolivia:
  In de voetsporen van Che, Rustig ritme Santa Cruz.

  Gemiddelde temperaturen Peru

  Region Jan Feb Mar Apr May Jun
  Lima
  25°C
  25°C
  25°C
  23°C
  23°C
  18°C
  Huacachina
  30°C
  30°C
  30°C
  30°C
  30°C
  26°C
  Arequipa
  25°C
  25°C
  25°C
  23°C
  23°C
  22°C
  Colca Canyon
  18°C
  18°C
  18°C
  20°C
  20°C
  19°C
  Puno
  17°C
  17°C
  17°C
  15°C
  15°C
  14°C
  Cuzco
  20°C
  20°C
  20°C
  20°C
  20°C
  19°C
  Huaraz
  24°C
  24°C
  24°C
  24°C
  24°C
  24°C
  Jungle
  32°C
  32°C
  32°C
  30°C
  30°C
  29°C
  Uyuni (overdag)
  21°C
  21°C
  20°C
  19°C
  17°C
  13°C
  Uyuni ('s nachts)
  0°C
  1°C
  -1°C
  -7°C
  -13°C
  -13°C
  Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
  Lima
  18°C
  18°C
  18°C
  18°C
  25°C
  25°C
  Huacachina
  26°C
  26°C
  26°C
  27°C
  30°C
  30°C
  Arequipa
  22°C
  22°C
  22°C
  24°C
  25°C
  25°C
  Colca Canyon
  19°C
  19°C
  19°C
  21°C
  18°C
  18°C
  Puno
  14°C
  14°C
  14°C
  17°C
  17°C
  17°C
  Cuzco
  19°C
  19°C
  19°C
  22°C
  20°C
  20°C
  Huaraz
  24°C
  24°C
  24°C
  25°C
  24°C
  24°C
  Jungle
  29°C
  29°C
  29°C
  33°C
  32°C
  32°C
  Uyuni (overdag)
  14°C
  14°C
  15°C
  16°C
  18°C
  20°C
  Uyuni ('s nachts)
  -11°C
  -12°C
  -10°C
  -8°C
  -3°C
  -1°C

  Betekenis van de symbolen

  zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan
   Terug naar het Peru bouwstenen overzicht