chauffeur-in-bus

Bolivia vervoer overland - busBolivia-vervoer over land

De kwaliteit van het openbaar vervoer is vergeleken met Peru een stuk slechter. Slechts ongeveer 5% (zo’n 1000 kilometer) van het totale wegennetwerk is geasfalteerd. 25% heeft ten minste een gravel of geplaveid wegoppervlak. Maar ook de geasfalteerde stukken zijn slecht onderhouden en in het regenseizoen zijn wegen regelmatig onbegaanbaar. Gebrek aan techniek en geld (Bolivia is het armste land van Latijns-Amerika), desinteresse en het berglandschap maken het aanleggen van een goede infrastructuur moeilijk. Hierdoor hebben de bussen veel te verduren en zijn ze al relatief snel aan vervanging toe (maar dit gebeurt niet). De kwaliteit van de bussen is dus een stuk minder en je dient ten allen tijde rekening te houden met vertragingen, lekke banden, kapotte motoren of anderszins onvoorzien ongemak.

In Bolivia maken we gebruik van lijnbussen voor lange afstanden, jeeps en binnenlandse vluchten. Natuurlijk kun je in de steden gebruik maken van lokaal vervoer, zoals taxi’s en micro’s (minibusjes) die je reis door Bolivia extra afwisselend maken. Onze reisspecialist kan je adviseren bij de vervoerskeuze.

Bussen

Wachten op de bus

Wachten op de bus

Boliviaanse bussen zijn onderverdeeld in flotas die rijden tussen steden en micros, minibusjes die rijden in de steden. Personeel in de bussen is rijkelijk aanwezig; het is aandoenlijk te zien hoeveel service ze willen verlenen. Tijdens je reis door Bolivia maakt Riksja Peru tussen Uyuni, Potosi en Sucre gebruik van lange afstandsbussen. We reserveren de stoelen vooraf, zodat de beschikbaarheid kunnen garaderen. Ook vertrekken ze meerdere keren per dag en worden om de twee uur ‘plaspauzes’ ingelast. We werken samen met betrouwbare busmaatschappijen, die in verhouding tot andere maatschappijen redelijk goede bussen heeft. Houdt er toch rekening mee dat het comfortniveau van deze bussen een stuk lager ligt dan in Peru.

Wanneer je gebruik maakt van een busterminal moet je ter plaatse een terminal-tax betalen (waarvan het busstation wordt onderhouden). De bedragen liggen rond de US$ 0,50 per persoon. Veel meer dan dit soort bedragen is het niet. Dit bedrag zit niet in je ticket, ook niet als je via ons boekt. Je betaalt de tax ter plaatse op het busstation.

De trajecten La Paz – Potosi, Sucre – Cochabamba en La Paz – Coroico – Rurrenebaque zijn alleen voor die-hards. Deze trajecten biedt Riksja Peru dan ook niet (overland) aan.

Hoe beroerd de busreizen ook kunnen zijn, bij vervoer overland krijg je veel mee van het dagelijks leven in Bolivia en ook de afwisselende uitzichten maakten het voor ons veel goed.

De Boliviaanse buschauffeurNachtbussen

Tussen La Paz en Uyuni reizen de meeste mensen per nachtbus. We boeken de beste bus op dit traject voor je, maar de wegen zijn grotendeels niet geasfalteerd en dus rammelt zelfs de beste bus snel uit elkaar. De stoelen kunnen naar achteren worden versteld. Het kan behoorlijk koud zijn ’s nachts. Neem een extra warme trui, een kussentje en wat snacks voor onderweg mee. Met een beetje mazzel, slaap je wellicht nog een beetje. De rit duur zo’n dertien uur afhankelijk van de weersomstandigheden en kwaliteit van de weg. Er is sindskort ook een vluchtmogelijkheid tussen La Paz en Uyuni, waardoor je dit traject in ruim een uur aflegt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Lokale bussen

Lokale bussen zijn niet alleen vol, het ruikt er vaak niet al te fris, stoelen zijn half kapot, kunnen niet versteld en je hebt nauwelijks beenruimte. Niet erg comfortabel dus. Riksja Peru maakt in Bolivia geen gebruik van lokale bussen.

Stakingen en wegblokkades

Tijdens je reis in Bolivia kan het voorkomen dat je te maken krijgt met stakingen op de route. Stel je er een beetje op in, het hoort bij de Latin way of life. De lokale bevolking toont haar politieke onvrede door wegen te blokkeren waardoor passerend verkeer niet mogelijk is. In Bolivia komen stakingen iets vaker voor dan in Peru. Vaak gebeurt dit op doorgaande wegen waardoor ook voor veel toeristische bussen de weg verspert worden. Op deze manier krijgt de lokale bevolking sneller de aandacht van de overheid aangezien toerisme zeer belangrijk is voor het land. De stakingen zijn nooit gericht op toeristen, het brengt dus geen gevaar met zich mee. Onze lokale partner houdt deze wijzigingen goed in de gaten. Door zijn jarenlange ervaring in Bolivia kan hij snel op dergelijke situaties reageren en je goed bijstaan. In geval van stakingen op je route wordt contact met je opgenomen en wijzigingen met je besproken. Aangezien stakingen vallen onder onvoorziene omstandigheden en overmachtsituaties zijn eventuele extra kosten voor jezelf.

Overig

Trein

De trein vanuit Oruro naar Uyuni is traag, vol, oud en niet veel comfortabeler dan de meeste bussen. Wegens de vele stakingen door het spoorwegpersoneel heeft de trein vaak vertraging of valt soms helemaal uit. Het kan daardoor zijn dat je hele reisschema moet worden aangepast. We adviseren je dan ook om de bus in je reisschema in te plannen.

4×4 jeepSDC10079 alternatief

Tijdens onze meest geboekte bouwsteen in Bolivia, bezoek je het witte zoutmeer van Uyuni per 4×4 jeep. In dit gebied, zo groot als half België is er vrijwel geen infrastructuur en je hebt dan ook echt een stevige 4×4 jeep nodig om je door dit gebied te vervoeren. De jeeptour is vermoeiend, maar de landschappen die je ziet langs reuzencactussen, gekleurde lagunes met flamingo’s, hoge Andesbergen en vulkanen, vonden wij de mooiste van het Amerikaanse continent.

Combi - Peru reis

Reizen met een micro

Taxi’s

Taxi’s hebben vaak geen meter, van tevoren de prijs afspreken dus. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten. Luchthaventaxi’s en taxi’s bij de grotere hotels kosten altijd meer, als je er wat vandaan loopt en dan een taxi neemt ben je goedkoper uit.

‘Micro’s’

Dit zijn minibusjes die vertrekken zodra er genoeg mensen zijn (meestal vijf) en kun je gebruiken voor afstanden binnen steden of tussen steden die vijf tot vijfentwintig kilometer van elkaar liggen. Het is een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen en ze kosten weinig.

Autohuur

Autohuur is af te raden in Bolivia. Buiten het feit dat slechts duizend kilometer weg geplaveid is, is er geen wegenwacht en in afgelegen gebieden zijn geen garages. Als je pech hebt, ben je op jezelf aangewezen.

 

 

Terug naar het Bolivia-bouwstenenoverzicht
of
het Peru-bouwstenenoverzicht