Reis door Bolivia: mijn vijf hoogtepunten

Mijn naam is Marjolein Brood en ik ben helemaal gek van Peru en Bolivia! Ik werk sinds een jaar als bestemmingsexpert van deze landen bij Riksja Travel. De prachtige natuur, de cultuur en de vriendelijke bevolking maken deze landen bijzonder. Vorig jaar maakte ik al een reis naar Peru en afgelopen mei was Bolivia aan de beurt. “Wow … Te gek, geweldig!” Dat is het eerste dat ik zeg als mensen me vragen hoe mijn reis was. Inmiddels ben ik alweer even terug, maar nog steeds kan ik vol overgave zeggen dat het een fantastische reis vol diversiteit was. Zonder twijfel is Bolivia het mooiste land is waar ik tot nu toe ben geweest. Ik ben ook overtuigd dat het op iedereens bucketlist thuishoort. Waarom? Dat zal ik je vertellen! Wedden dat je na mijn vijf hoogtepunten ook staat te popelen om te gaan?     

                                                    

Salar de Uyuni

De zoutvlakten van Bolivia waren absoluut het hoogtepunt van m’n reis. Hier vind je de meest indrukwekkende natuur die ik ooit heb gezien: kleurrijke lagunes, vulkanische warmwaterbronnen, flamingo’s en lama’s, geisers, een cactuseiland en natúúrlijk de zoutvlakten zelf. Ik viel in de ene verbazing na de andere. Drie dagen lang reisde ik met een fourwheeldrive-jeep in internationaal gezelschap rond. Het is even wennen aan de hoogte, maar ook wel interessant om te merken wat dat met je lichaam doet. Kortom, de Salar de Uyuni mag je echt niet overslaan als je naar Bolivia reist! Het is niet voor niets onze meest geboekte Bolivia-bouwsteen.

                                                                  Samaipata


Vanaf de stad Santa Cruz reisde ik naar Samaipata, een dorpje op het Boliviaanse platteland. Het ligt ‘slechts’ op 1.650 meter hoogte waardoor er een subtropisch klimaat heerst. Het kleine dorp wordt omgeven door groene heuvels. In de sfeervolle finca (een combinatie van een boerderij en tuinderij) met zwembad kon ik heerlijk bijkomen van de reis. In de buurt is genoeg te doen. Zelf koos ik om een park met drie watervallen te bezoeken en sloot de bouwsteen af met  La ruta del Che, waarbij je in de voetsporen van Che Guevara treedt en onder andere een bezoek aan het schooltje brengt waar Che gevangen is gehouden en is geëxecuteerd. Ook brachten we een bezoek aan het ziekenhuis waar het lichaam van Che Guevara opgebaard had gelegen. Op de laatste dag maakte ik bovendien nog een korte trekking door de jungle waar Che zich schuilhield voor voor het leger. Heel boeiend om eens wat meer te leren over dit icoon!                                                                  

 La Paz

Grote steden, je moet ervan houden (en dat doe ik gelukkig …). Maar niemand kan ontkennen dat La Paz een bijzondere stad is. De stad ligt op 3.600 meter hoogte in een steile kloof, omgeven door besneeuwde Andestoppen. Ik kon niet stoppen met om me heen kijken, zo mooi! Je vindt hier veel koloniale kerkjes en kleurrijke indianenmarkten. Ik lunchte er bij de grootste foodmarkt, Robert Rodriguez. Hier at ik te midden van de locals een heerlijke en uiterst goedkope driegangenlunch. Ook leuk: mountainbiken en ziplinen over Death Road! Dit is de weg van La Paz naar Coroico, ooit de gevaarlijkste weg ter wereld. Ik vond het best spannend met die smalle weggetjes en diepe kliffen, maar het was geweldig!

 

Titicacameer


Vanaf La Paz reisde ik in ongeveer 3,5 uur naar het backpackersdorp Copacabana aan Lake Titicaca, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De Inca’s gebruikten deze plek als tussenstop op weg van La Paz naar Cusco, waardoor het een pelgrimsoord werd. Bolivianen laten er tegenwoordig hun bezittingen inzegenen. Ik sliep in een wat hogergelegen hotel, met prachtige uitzichten over het meer. Vanaf Copacabana reisde ik met de boot naar de legendarische geboorteplaats van de eerste Incakoning: Isla del Sol. Met een gids maakte ik een lange wandeling over een deel van het eiland waar bijna geen andere toeristen komen. De gids vertelde me over de geschiedenis van het eiland en de Inca’s, maar ook over community die nu op het eiland leeft. De tour eindigde bij mijn hotel, waar de lieve gastvrouw me een overheerlijke traditionele lunch voorschotelde.

                                                                 

 Amazonejungle

Als afsluiter van de reis had ik de Amazonejungle ingepland. Ik vond het erg fijn om hier te eindigen vanwege het tropische klimaat en de relaxte sfeer. De slaapplek, een ecolodge in Madidipark, lag midden in de jungle. De gidsen waren ontzettend vriendelijk en wisten veel te vertellen over de omgeving. Daarnaast was iedere maaltijd een feestje! Overdag kun je kiezen uit tal van activiteiten, zoals varen, tuben in de rivier en een hike waarbij je van alles leert over de lokale flora en fauna . Tussendoor was er gelukkig ook voldoende tijd om met een boekje bij te komen in een hangmat. ’s Avonds liet ik alle indrukken op me inwerken en sliep ik heerlijk met de junglegeluiden op de achtergrond.

 

Anders dan andere landen

De overweldigende natuur, de vriendelijke mensen, de Incacultuur, de activiteiten … Wat ben ik van Bolivia gaan houden! Ik vond het eerlijk gezegd best moeilijk om weer terug te gaan naar Nederland. Bolivia is echt anders dan de andere landen dan in Zuid-Amerika. Het is minder ontwikkeld en daarom ook avontuurlijker en minder toeristisch. Er gaan weleens dingen fout tijdens de reis, maar dat heeft juist z’n charme. Dus wil je op zoek naar een bestemming die net even anders is? Dan raad ik je echt Bolivia aan!

Interesse in onze bouwstenen?

Ben je na het lezen van mijn avonturen nieuwsgierig geworden naar onze Bolivia-bouwstenen of Bolivia-rondreizen? We vertellen je graag meer! Je kunt me bereiken op +31 (0)718 91 03 23 of via info@peruonline.nl. Kijk ook eens naar onze Peru-rondreizen of andere Peru-bouwstenen.

 

Bekijk ook eens...

Lees ook...