Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Flamingo’s en Vulkanen

   Zoutvlakte bolivia

   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Uyuni - San Juan - Laguna Colorada - Laguna Verde - Lagauna Blanca - Uyuni -
   Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
   Reissom: € 368,- p.p. bij 2 personen
   Reisperiode: april - oktober

   Deze bouwsteen in het hart van Bolivia is, ook voor ons, het absolute hoogtepunt van een reis naar Bolivia en één van de mooiste natuurgebieden die wij ooit gezien hebben. Je kunt deze bouwsteen vanuit Uyuni doen of vanuit San Pedro de Atacama, na je bezoek aan de maanvallei.

   Na een overnachting in het stoffige dorpje Uyuni, start de volgende dag de driedaagse tocht door het surrealistische landschap van Bolivia. In een klein internationaal gezelschap reis je per 4WD jeep over het verblindende, witte zoutmeer Salar de Uyuni, zo groot als half België. Middenin ligt een kaal eiland met eeuwenoude reuzencactussen. Je vervolgt je reis langs gekleurde lagunes met flamingo's en hoge Andesbergen naar een vulkanische warmwaterbron. In de zomerperiode (juli, augustus) lig je er in 30 graden warm water bij een luchttemperatuur van ver onder nul.

   Rust voor je deze trip doet goed uit, want het is wel afzien: je bent veel onderweg, er is geen comfort, je overnacht in primitieve slaapzalen, het klimaat is extreem en de jeeptour vermoeiend. Maar de landschappen die je ziet zijn magisch, het avontuur is onvergetelijk, dichter bij de hemel kom je niet. Zie je er tegenop, dan kun je de reis ook korter doen: klik op Mag ik een beetje zout.

   Voorafgaand aan de jeeptour kun je overnachten in een hotel gemaakt van zout. De muren en zelfs de bedden zijn gemaakt van zout. Meer informatie over dit zouthotel vind je onderaan deze bouwsteen.

   Als jouw tour start vanuit San Pedro de Atacama dan volg je onderstaand programma andersom. Nadat je de grens met Bolivia bent gepasseerd, bezoek je de warmwaterbron, zie je flamingo's in de gekleurde lagunes en slaap je in een hostel met gedeelde slaapzaal. De volgende dag zoef je door de Atacama dessert en zie je verschillende rotsformaties. Op de laatste dag bezoek je de zoutvlakte en het cactuseiland.

   Overnachten: 1 nacht in een hotel, 2 nachten in een gedeelde kamer op de zoutvlakte en 1 nacht in de nachtbus
   Excursie: 3-daagse jeeptour met chauffeur/kok en volpension
   Transport: per nachtbus en privé transfer
   Maaltijden: 4x ontbijt, volpension tijdens de 3-daagse jeeptour
   • entree Isla Pescadores (US $ 2 pp)

   • Avaroa Park (US $ 22 pp)

   • overige excursies

   • entrees

   • transfers

   • overige maaltijden

   • consumpties onderweg

   • fooien

   zuid-amerika-reis-treinkerkhof-klDag 1 – Uyuni

   De meeste reizigers komen na een rit van zes tot negen uur met de bus uit Potosi of Sucre. Je komt dan in de loop van de middag aan in Uyuni. Uyuni was vroeger een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Tegenwoordig is het niet meer dan een stoffig, koud dorpje waar niet veel te beleven valt. Wel leuk is het treinenkerkhof waar oude stoomlocomotieven staan die vroeger werden gebruikt voor de mijnen. Een bizar gezicht, die wegroestende voertuigen midden op de verlaten vlakte.

   In Uyuni verblijf je in een knusse posada met een warme douche en dikke dekens op de bedden.

   Dag 2 – Uyuni – San Juan

   In de loop van de morgen vertrek je in een 4WD met Spaanstalige chauffeur, kok en in totaal zes reizigers naar de zoutvlaktes: de Salar de Uyuni. Onderweg een stop bij Colchani, een dorpje ontstaan door en levend van de zoutwinning. Dan is het nog ongeveer vijftien minuten voor je bij het zoutmeer aankomt. De zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van 12.000 km². De zouten en mineralen konden niet via een rivier naar de oceaan stromen en sloegen dus neer in het meer, nu een immens witte, gewoon surrealistische vlakte.

   Letterlijk oogverblindend ook: zonder petje èn donkere zonnebril doet de felheid van de reflecterende zon op de witte ondergrond pijn aan je ogen! Heb je je bril op, dan zijn in de verte de besneeuwde toppen van de Andes vulkanen zichtbaar.

   Zoutvlakten - Bolivia en Peru reizen Je rijdt een tijd lang over de eindeloze zoutvlakte en wat later kom je aan bij een ‘visserseiland’ midden in de vlakte: Isla Pescadores en/of Inka Wasi. Het is volledig begroeid met gigantische cactussen en vanaf dit ‘eiland’ heb je een prachtig uitzicht over de vlakte. Het heeft de naam te danken aan haar vorm. Alle jeeps verzamelen zich hier en er wordt geluncht in de buitenlucht op het eiland. Omdat jij iets eerder uit Uyuni vertrekt, heb je het eiland nog even voor jezelf.

   Je wandelt er in een uurtje overheen tussen metershoge cactussen, de enige planten die in deze bizarre omstandigheden kunnen overleven. Dit is ook je kans om bizarre foto’s te maken want de rest van de tour kom je niet meer op de zoutvlakte. Aan het eind van de dag kom je aan bij je overnachtingsplaats. Je verblijft op een grote slaapzaal met basic voorzieningen.

   zuid-amerika-reis-jeep-kl

   Dag 3 – San Juan – Laguna Colorada

   De volgende dag reis je naar Salar de Chiguana. Bij Salar de Chiguana heb je een weids uitzicht op de met sneeuw bedekte Ollague, een actieve vulkaan net over de Chileense grens. Na een korte stop bij het checkpoint bij de grens, passeer je een aantal lagunes waar verschillende soorten flamingo’s leven. De witte zoutvlakte heeft hier inmiddels plaats gemaakt voor een woestijnachtig landschap, met hier en daar een desolaat dorpje dat wordt omringd door immense vulkanen. Na zo’n 70 km bereik je de Arbol de Piedra, de Boom van Steen. Samen met nog een aantal andere uitgesleten rotsformaties is het een goede lunchplek. Dan ga je dwars door het ruige Zuid-Bolivia, tot je aan het eind van de middag aankomt bij de Laguna Colorada. Het uitzicht is absoluut een hoogtepunt: flamingo’s zoeken rustig in het dieprood gekleurde meer naar algen en plankton. De mineraalrijke lagune ligt op 4300 m. Als de zon ondergaat verschijnen duizenden sterren aan de hemel. De temperatuur daalt ’s nachts vaak tot ver onder het vriespunt en ook waait het veel. De accommodatie voor vannacht is weer primitief, er is bijvoorbeeld geen stromend water. Het mooie uitzicht maakt hier gelukkig veel goed.

   Baden - Uyuni Bollivia reis Dag 4 – Laguna Verde – Laguna Blanca – Uyuni

   Voor dag en dauw je bed uit om op tijd bij de geisers van Sol de Mañana (4850 m) te zijn. In de vrieskou zul je niet treuzelen en spring je snel de jeep in. Ondertussen zie je de zon langzaam boven het ‘mars’ landschap opkomen, heel apart. De geisers van Sol de Mañana spuiten alleen ’s ochtends vroeg tot een uur of acht. De rest van de dag zie je alleen wat gepruttel en stoom, natuurlijk niet zo indrukwekkend.

   Wat verkleumd ga je ontbijten, want met een volle maag is het al minder koud. Gelukkig kun je ook nog lekker badderen in de thermale bronnen. Hoewel je nog op 4200 meter zit, is het daar een stuk minder koud en waait het ook minder. Je laat je in het 30ºC warme water zakken en al poedelend heb je uitzicht over kilometer lange vlaktes en ruige Andestoppen. Nadat je goed opgewarmd bent, zul je het de rest van de dag niet meer koud hebben.

   Laguna verde - Bolivia en Peru

   Laguna Verde

   Na de badstop ga je per jeep naar het uiterste zuiden van Bolivia. Aan het eind van de ochtend zit je al bijna op 5000 meter hoogte en vlak tegen de Chileense grens. Je zou hier de grens over kunnen steken naar San Pedro de Atacama.

   Laguna Verde, aan de voet van de vulkaan Licancabur, is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van je trip. De groene kleur wordt veroorzaakt door een hoge concentratie aan lood, zwavel en calcium. Zelfs als het 20ºC onder nul is, bevriest het meer nog niet: de mineralen in het water en de altijd waaiende wind houden het ijsvrij.

   Nog voor de lunch ga je al weer terug naar Laguna Colorada. Je luncht aan de oevers van het meer, met uitzicht op de flamingo’s en ziet dit keer het meer van de andere kant. De laatste uurtjes van de toer reis je via de Rotsen van Salvador Dali en de Valle de Rocas. Misschien kom je ook vizcachas tegen, een soort Andeskonijnen. Tegen het einde van de middag doemt Uyuni op, maar eerst breng je nog een bezoek aan het treinkerkhof. Tegen 18:00 uur bereik je het eindpunt van de toer.

   Vlucht Uyuni - rondreis Bolivia

   De vlucht van Uyuni naar La Paz

   Wegens wisselende (weers)omstandigheden wordt nog wel eens zonder opgaaf van reden het programma naar de zoutvlakte gewijzigd. Enig begrip hiervoor en een flexibele instelling, is handig. Het blijft Bolivia.

   Iedere avond vertrekt er een nachtbus uit Uyuni naar La Paz, die daar ’s morgens vroeg aankomt. We boeken je op de beste bus op dit traject maar de wegen zijn grotendeels niet geasfalteerd en dus rammelt zelfs de beste bus snel door elkaar. Ook is het behoorlijk koud ’s nachts. Neem een extra warme trui, een kussentje en wat snacks voor onderweg mee. Tegen het ochtendgloren komt La Paz in zicht.

   Een comfortabeler alternatief is een binnenlandse vlucht naar La Paz. Je bespaart dan de pittige nachtbus en vliegt in een of twee uur in een klein toestel vanuit Uyuni (soms via Sucre) naar La Paz. Omdat deze vlucht in de ochtend vertrekt, kun je dan nog een nachtje bijkomen in je hotel in Uyuni met een warme douche en een comfortabel bed voordat je de volgende dag je reis vervolgt. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

   Met de bus door Bolivia Dag 5 – Uyuni – vertrek

   Ben je met de nachtbus vanuit Uyuni vertrokken, dan kom je vanmorgen vroeg aan in La Paz. Dé handelsstad van Bolivia vinden wij de plek om over Andesmarkten te struinen met bolhoedjes en hoepelrokken. Tijdens de bouwsteen (Pan)fluitend door La Paz struin je over markten, ontbijt je als de locals en bezoek je onder andere een beroemde panfluitmaker.

   Kom je uit La Paz, reis dan naar Potosi. ’s Morgens neem je dan de bus die er zes uur over doet. In de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op. Potosi wordt de hoogste stad ter wereld genoemd. De stad is arm, bijna alle mannen werken er in de zilvermijn Cerro Rico. Verder staat Potosi bol van prachtige koloniale architectuur en kun je een bizarre tocht door de zilvermijn maken. Tenslotte is het ook mogelijk om van Uyuni direct naar Sucre te gaan. Je kunt dezelfde bus naar Potosi nemen en komt drie uur later aan in Sucre, de hoofdstad van Bolivia. Ook kun je op sommige dagen van Uyuni naar Sucre vliegen.

   Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

   Special stay optie: Zouthotel

   Reissom: € 475,- p.p.
   Inbegrepen: 2 nachten in het zouthotel met ontbijt en transfer naar het hotel

   Aan de rand van de zoutvlakte vind je een aantal zeer bijzondere hotels. Alles is er namelijk van zout gemaakt; de muren, de trappen, de nachtkastjes en zelfs de bedden. De witte omgeving doet een beetje denken aan een sneeuwhotel, maar de gevoelstemperatuur is gelukkig wat aangenamer. De gangen zijn niet versierd met vrolijke sneeuwpoppen, maar zoutpoppen en zoutberen. Ook vind je er knusse zithoekjes (natuurlijk van zout) bij de openhaard. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met een verwarming, een warme douche en op de harde zoute ondergrond van je bed ligt gelukkig wel een zacht matras. Een beetje zout op je eitje bij het ontbijt? Schraap je mes dan langs de tafel.

    

   Welke optie wil je aanvragen?

   Flamingo’s en Vulkanen
   Special stay optie: Zouthotel
   x