Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Mag ik een beetje zout

   Uyuni zoutvlakte

   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Uyuni - zoutvlakte - Uyuni- La Paz
   Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
   Reissom: € 223,- p.p. bij 2 personen
   Reisperiode: april - oktober

   Heb je weinig tijd om door Bolivia te reizen en overnacht je liever in een hotel in plaats van primitieve slaapzalen, dan is dit hét alternatief voor de driedaagse jeeptour.

   Tijdens een dagtocht, in een kleine internationale groep, bezoek je per jeep een surrealistisch cactuseiland. Je rijdt urenlang over de hagelwitte zoutvlakte waarbij je wordt omringd door vulkanen. Een bezoek aan de gekleurde lagunes met knalroze flamingo’s en de geisers sla je echter over. De dagen zijn door de lange reisdagen en de hoogte best vermoeiend, maar je ziet wel het hoogtepunt van Bolivia in korte tijd: de Uyuni zoutvlakte.

   Voorafgaand en na de dagtour overnacht je in een knusse posada met ruime kamers met verwarming in het stoffige stadje Uyuni, aan de rand van de zoutvlakte. Wil je echt iets bijzonders, verblijf dan in een zouthotel. Meer informatie over deze speciale overnachting vind je onderaan deze bouwsteen.

   Overnachten: 1 nacht in een hotel en 1 nacht in een nachtbus
   Excursie: jeepexcursie Salar de Uyuni met lunch met koffie/thee plus spaanstalige gids
   Transport: per taxi, lijnbus en privé transfers
   Maaltijden: 1x ontbijt, lunch met koffie/thee tijdens de jeepsafari
   • entree Isla de Pescadores (US $ 2 pp)

   • overige excursies

   • entrees

   • transfers

   • overige maaltijden

   • consumpties onderweg

   • fooien

   Onderweg van Potosi naar Uyuni Dag 1 – Uyuni

   De meeste reizigers komen na een rit van zes tot negen uur met de bus uit Potosi of Sucre. De omgeving is mineraalrijk en daardoor erg kleurrijk. Groene bomen steken hier scherp af tegen de roodgekleurde bergen, lama’s grazen op lege vlaktes en je passeert af en toe een verlaten mijnwerkers dorpje. Je komt in de loop van de middag aan in Uyuni, vroeger een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Het kleine stoffige dorpje ligt op 3700 meter hoogte en doet denken aan een woestijnstadje uit een westernfilm.

   Er is een bank, een wisselkantoor voor dollars en euro’s en een pinautomaat, al is deze niet altijd (bij)gevuld. Zorg dat je genoeg geld op zak hebt. Je verblijft hier in een knusse posada met een warme douche en goede dekens op de bedden.

   Trein Uyuni - reizen Bolivia Dag 2 – Uyuni – Salar – Uyuni

   Vandaag word je vroeg in de ochtend verwacht bij de lokale agent in Uyuni voor een jeeptour met een Spaanstalige chauffeur op het grootste zoutmeer ter wereld: El Salar de Uyuni.

   Wanneer je Uyuni uitrijdt bezoek je eerst het treinkerkhof net buiten het dorp. Oude stoomlocomotieven en half gesloopte treinstellen staan midden in de woestijn te roesten en vormen met de blauwe lucht en bruine grond een opmerkelijk gezicht. Vervolgens naar het zoutmijn-dorpje Colchani. Hier zie je hoe het zout dat van de vlaktes gehaald is, verwerkt wordt. Het is moeilijk voor te stellen dat honderden mannen dag in dag uit op de vlaktes werken. Het is nu nog een kwartier rijden voordat je bij de witte vlakte aankomt.

   zuid-amerika-reis-zoutvlakte-jeep-klDe zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van12.000 km². De zouten en mineralen konden niet via een rivier naar de oceaan stromen en sloegen dus neer in het meer, dat nu een immens witte surrealistische vlakte is.

   El Salar de Uyuni is een paradijs voor liefhebbers van fotografie. De lucht is vaak knalblauw door de droge ijle lucht. Je hebt een goede zonnebril nodig omdat de zon fel reflecteert op het spierwitte zout. Er is geen weg en de jeepchauffeur rijdt lukraak over de vlakte.

   Het surreële eiland Isla de Pescadores ligt midden in het zoutmeer en heeft een omtrek van ongeveer een kilometer. Je wandelt er in een uurtje overheen tussen metershoge cactussen, de enige planten die in deze bizarre omstandigheden kunnen overleven. Alle jeeps verzamelen zich hier en er wordt geluncht in de buitenlucht op het eiland.

   zuid-amerika-reis-zoutvlakte-cactus-kl’s Middags rijd je door naar het noordelijke deel van de vlakte en heb je kans om dieren te observeren die op de zoutvlakte leven. Dit zijn onder andere drie soorten flamingo’s, vicuñas (zeldzame lamasoort), vizcacha’s (groot soort konijn), poema’s en Andesvossen. Je krijgt uitleg over de geologische aspecten van het meer en over de leefgewoonten van de mensen in dit gebied.

   Wegens wisselende (weers)omstandigheden wordt nog wel eens zonder opgaaf van reden het programma naar de zoutvlakte gewijzigd. Enig begrip hiervoor en flexibiliteit, is handig. Het is en blijft Bolivia.

   ’s Avonds vertrek je met de nachtbus naar La Paz. Het is behoorlijk koud ’s nachts, de vering in de busstoelen is vaak maar zozo en de weg is zeer slecht onderhouden. Met een kussentje in je nek en warme kleding slaap je wellicht wel wat. Wanneer je La Paz inrijdt zie je hoe de huisjes bijna verticaal tegen de bergen op gebouwd zijn.

   Tip

   Een comfortabeler alternatief is een binnenlandse vlucht naar La Paz. Je bespaart dan de pittige nachtbusrit en vliegt in ruim een uur in een klein toestel vanuit Uyuni naar La Paz. Omdat deze vlucht ’s ochtends vertrekt, kun je dan nog een nachtje bijkomen in je hotel in Uyuni met een warme douche en een comfortabel bed voordat je de volgende dag je reis vervolgt. Vraag je reisspecialist om de mogelijkheden.

   Bus - Bolivia rondreisDag 3 – Salar de Uyuni  vertrek

   De totale reistijd van Uyuni met de nachtbus is zo’n dertien uur afhankelijk van de weersomstandigheden en kwaliteit van de weg. In deze handelsstad ga je met een gids struinen over markten en bezoek je een beroemde panfluitmaker tijdens de bouwsteen (Pan)fluitend door La Paz.

   Reis je naar Potosi, dan neem je de bus die er zes uur over doet. In de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op. Potosi wordt de hoogste stad ter wereld genoemd. De stad is arm, bijna alle mannen werken er in de zilvermijn Cerro Rico. Tenslotte is het ook mogelijk om van Uyuni direct naar Sucre te gaan. Je kunt dezelfde bus naar Potosi nemen en komt drie uur later aan in Sucre of je kunt ervoor kiezen om te vliegen.

   Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

   Mag ik een beetje zout - special stay optie

   Reissom: € 335,- per persoon
   Inbegrepen: 2 nachten in het zouthotel met ontbijt en transfer naar het hotel

   Aan de rand van de zoutvlakte vind je een aantal zeer bijzondere hotels. Alles is er namelijk van zout; de muren, de trappen, de nachtkastjes en zelfs de bedden. De witte omgeving doet een beetje denken aan een sneeuwhotel, maar de gevoelstemperatuur is gelukkig wat aangenamer. De gangen zijn niet versierd met vrolijke sneeuwpoppen, maar zoutpoppen en zoutberen. Ook vind je er knusse zithoekjes (natuurlijk van zout) bij de openhaard. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met een verwarming, een warme douche en op de harde zoute ondergrond van je bed ligt gelukkig wel een zacht matras. Een beetje zout op je eitje bij het ontbijt? Schaap je mes dan langs de tafel.

    

   Welke optie wil je aanvragen?

   Mag ik een beetje zout
   Mag ik een beetje zout - special stay optie
   x