Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Titicaca eilandhoppen

   Titicacameer

   Titicaca eilandhoppen
   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Puno - Amantani
   Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
   Reissom: € 166,- p.p. bij 2 personen

   Op deze 'eilandhop' trip vanuit Puno bezoek je eerst uitgebreid de rieteilanden van de Uros. Daarna vaar je ver het Titicacameer op en logeer je een nacht bij een lokale familie op het eiland Amantaní. Hier kom je in contact met de lokale bevolking: traditionele Quechua indianen. Je moet wel flexibel zijn: je eet met de pot mee, slaapt in een eenvoudig bed, deelt het toilet en de verdere faciliteiten op het eiland zijn beperkt. Daar staat wel een heel authentieke Titicaca ervaring tegenover.

   Op de tweede dag bezoek je het 'brei-mannen' eiland Taquile en maak je een wandeling tussen de terrasvormige akkers op een rustig gedeelte van het eiland.

   Wil je liever een alternatieve route varen en in een hotel in Puno slapen, dan kies je voor de bouwwsteen 'Typisch Titicaca'. Dit is een wat comfortabeler bouwsteen die ook Uros en Taquile aandoet.

   Overnachten: 2 nachten in een kleurrijk hotel, 1 nacht in een homestay bij een lokale familie op Amantani
   Excursie: boottocht in internationale groep naar de rieteilanden, Taquile en Amantani met Engelstalige gids.
   Transport: transfer hotel – haven Puno
   Maaltijden: 2x ontbijt, 1x lunch, 1x diner
   • maaltijden naast het ontbijt en genoemde lunch en diner

   • overige entrees

   Peru reis - PunoDag 1 – Aankomst in Puno

   Vaak kom je in de middag aan in de stad Puno, liggend op ruim 3800 meter hoogte en dè uitvalsbasis voor tochten op het Titicacameer. Puno is een universiteitsstad met veel festivals, markten en restaurantjes. Veel auto’s zie je er niet, karren en riksja’s, meer bekend in Azië, des te meer. Riksja’s zijn een handige en goedkope manier om van het busstation naar je hotel te komen. De stad straalt niet de gezelligheid uit als koloniale steden Arequipa en Cusco. De meeste huizen zijn opgetrokken uit adobe en bedekt met golfplaten. Toerisme is de grootste inkomstenbron voor Puno en de veelal moderne gebouwen in de stad doen vaak een beetje troosteloos aan. De locatie zo vlak aan het Titicacameer is echter handig en de uitzichten over het meer maken dat ruimschoots goed.

   Net als de stad zelf stralen de hotels in Puno veelal vergane glorie uit en je vindt hier dan ook niet de knusse posada’s die je in andere plaatsen in Peru hebt. Je verblijft in een prima, maar standaard hotel, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het is centraal gelegen in de stad. De kamers hebben een badkamer en een verwarming (het koelt hier ’s avonds behoorlijk af).

   SAM_1031Dag 2 – Puno – Uros – Amantani

   Nadat je van het ontbijtbuffet heb genoten, word je bij het hotel opgehaald en naar de haven van Puno gebracht. Hier zie je je reisgenoten en tegen 08:00 uur vaar je het meer op. Er gaat een Engelstalige gids aan boord mee en voor de vorm krijg je een zwemvest dat je de eerste twintig minuten moet aanhouden.

   We reserveren een wat snellere boot, aangezien het een behoorlijk stuk varen is. Op deze hoogte verbrand je snel, dus neem je beste zonnebrand mee. Tegelijkertijd is het ook vrij koud op het open water. Neem dus een warme trui mee voor onderweg. Handschoenen en een Peruaanse muts staan hier ook niet gek.

   Titicaca Uros eiland

   Uitleg over de rieteilanden

   Het diepblauwe water van het Titicaca meer herbergt een mythisch verhaal: niet Machu Picchu maar Titicaca is de belangrijkste Inca-plaats, Hier ligt volgens de legende de geboorteplaats van de allereerste Inca: de Zonnekoning. Manco Capac en zijn vrouw –tevens zijn zus– legden er de grondslag voor het ooit zo uitgestrekte Inca rijk.

   Na een uur varen kom je aan bij de drijvende eilanden van de Uros en ga je van boord. De eilanden zijn uniek omdat de ondergrond volledig bestaat uit totara-riet, dat langzaam wegrot. Daarom wordt er steeds een nieuwe laag riet bovenop gelegd. Ook de huizen, boten, uitkijktorens en het schooltje zijn van riet gemaakt. Je kunt een stukje varen op een rieten vlot, aangeduwd door een man met een lange stok. Dan vaar je verder naar het eiland Amantaní waar je overnacht.

   Titicaca Amanti gastgezinJe wordt volgens een rechtvaardig systeem ingedeeld bij een gastgezin. De opbrengsten gaan in één pot en komen ten goede aan de ontwikkeling van het eiland, bijvoorbeeld aan schoolspullen of landbouwwerktuigen. Meestal slaap je in een huisje van klei en ligt er op de bedden een matras van stro met een paar dekens. Terwijl de zon langzaam ondergaat maak je een wandeling over het eiland met een gids. Op de top van een heuvel ligt een kleine Inca offerplaats vanwaar je een mooi uitzicht hebt.

   Amantani Peru reis TiticacaDag 3 – Amantani – Taquile – Puno

   Na het ontbijt neem je afscheid van je gastfamilie. Rond 08:00 uur vertrekt de boot weer en heb je uitzicht over het Titicaca meer met de opkomende zon. Na een uur varen kom je aan op Taquile en loop je een stuk steil omhoog naar het dorpsplein.

   De bevolking kijkt je bijna net zo nieuwsgierig aan als jij hen terwijl je hun kleurrijke klederdracht en bijzondere brei-tradities observeert. Opvallend is dat vooral de mannen op dit eiland breien. Ze dragen een witte bloes met een sjerp en een muts. Het model en de kleur van de muts vertelt je of de drager getrouwd, een notabele van het dorp of een vrijgezel is. Om met een vrouw te mogen trouwen moet een man aan zijn schoonfamilie laten zien dat hij een muts kan breien. Hiermee toont hij aan dat hij kan voorzien in zijn levensonderhoud.

   Vervolgens wandel je tussen de akkertjes door naar een Inca ruïne en aan de andere eilandkant krijg je je lunch: vis uit het Titicacameer. Terwijl de zon langzaam ondergaat vaar je van Taquile in drie uur weer terug naar Puno. Je wordt afgezet bij je hotel.

   Bus Puno TiticacaDag 4 – Puno vertrek

   Na een goede nachtrust en idem ontbijt eindigt de bouwsteen.

   Je gaat op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met een riksja, van je hotel naar het busstation waar om 09.00 uur de comfortabele expressbus naar  Cusco vertrekt. De bus doet er ongeveer zes uur over.

   Als je naar Bolivia wilt, kun je een rechtstreekse bus nemen naar La Paz (circa 8 uur rijden) of overnachten in het Boliviaanse voormalige hippiedorp Copacabana, vertrekpunt voor een bezoek aan het eiland Isla del Sol.