Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Zilver zoeken in de rijke berg

   Potosi mijnexcursie

   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Potosi - zilvermijn
   Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
   Reissom: € 78,- p.p. bij 2 personen
   Reisperiode: april - oktober

   De mijnstad Potosi claimt de hoogste stad ter wereld te zijn, het ligt op ruim 4000 meter, even rustig aan doen dus. De stad ligt omgeven door Andes bergen, waarvan de belangrijkste, de zilverberg Cerro Rico, de reden is waarom veel reizigers naar Potosi komen.

   De ochtend na aankomst regelen we een excursie met gids naar de mijn. Eerst word je uitgedost in mijnwerkersuitrusting, voor je eigen veiligheid. In de nauwe, donkere gangen kun je je goed inbeelden hoe zwaar het leven van de mijnwerker is. Heel indrukwekkend. Eenmaal weer in de buitenlucht, ook wel opgelucht, leer je al gauw dat er een leuke bijkomstigheid is aan Potosi. De stad is niet toeristisch en heeft een knus en historisch centrum. Je kunt heerlijk ronddwalen in de straatjes met typisch Boliviaans sfeertje.

   Overnachten: 1 nacht in tweepersoonskamer met douche/toilet
   Excursie: excursie naar de Cerro Rico mijn met gids
   Transport: retourtransfer hotel - mijnen
   Maaltijden: 1x ontbijt
   • aankomsttransfer

   • dynamiet/cica voor mijnwerkers

   • overige maaltijden

   • fooien

   bolivia-reis-potosi-viewDag 1 – Potosi, aankomst

   De trip begint bij je aankomst per bus in Potosi, de stad van explosie en donder. Meestal kom je uit Sucre, en ben je er in de namiddag. De stad is niet heel erg groot, dus je neemt gemakkelijk zelf een taxi naar je hotel. Potosi is een levendige stad met een historische centrum. We hebben een leuk hotel voor je uitgezocht vlakbij veel koloniale gebouwen zoals Casa de la Moneda. De knusse ingerichte kamers hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet. Vanuit je raam zie je de berg Cerro Rico al liggen. Vanmiddag heb je even tijd voor jezelf. Stuur een mailtje naar het thuisfront of maak een wandeling door de straten van het centrum. Lopende door de smalle straatjes zul je al gauw merken dat je ook hier weer rustig aan moet doen vanwege de hoogte. Ga vanavond op tijd een hapje eten, de restaurants gaan ’s avonds vroeg dicht. Zelf hebben we de regionale specialiteit carapulcra geproefd, een goed ruikende, dikke soep met maismeel. Om de soep heet te houden, wordt deze geserveerd in een voorverwarmde terracotta kom.

   Potosi mijnPotosi is met haar ligging op 4100 meter hoogte, officieus de hoogste stad ter wereld. De Cerro Rico mijn is het centrum waar alles om draait, iedereen is er afhankelijk van. In 1544 ontdekte een indiaan hem bij toeval: hij was zijn lama’s aan het hoeden en miste opeens twee dieren. Na een hele dag zoeken maakte hij ’s avonds een vuurtje om op te warmen. Het werd zo heet dat de grond onder het vuurtje begon te smelten en een glinsterende vloeistof uit de grond te voorschijn kwam. Hij bleek op de Cerro Rico te zitten, een berg die helemaal vol zit met zilver.
   Kort daarna werd Potosi gesticht en inmiddels haalt men al vier eeuwen zilver uit de bergen. In de Quechua taal betekent “Potosi” vuur, explosie of donder. De stad staat helemaal in het teken van de mijn, niet in dat van de toeristen: als je op een marktje rondloopt is er niemand die je wat aan wil praten.

   bolivia-reis-potosi-tourDag 2 – Potosi, mijnexcursie en vertrek

   Vanochtend vroeg, na je ontbijt, word je opgehaald door je gids voor de excursie naar de Cerro Rico mijn, waar zo’n 10.000 mijnwerkers zwoegen. Eerst neemt de gids je mee naar de mijnwerkersmarkt, lekker een beetje rondkijken en niks kopen. Naast gewone mijnwerkersattributen als helmen en gaslampen kun je pure alcohol, cocabladeren, sigaretten en dynamiet krijgen. Of toch kopen? De mijnwerkers zijn namelijk blij met cocabladeren (en dynamiet..!) Koop een extra staaf dynamiet voor jezelf, helaas mag je hem niet zelf aansteken. Dit doet de gids graag voor je. Cocabladeren zijn misschien nog wel belangrijker dan dynamiet: alleen met een bol bladeren achter je wang kun je zo hard werken en je honger stillen… Heb je het idee te pakken, dan is het tijd voor een echte mijn op de Cerro Rico. Hier krijg je zelf een jas, kaplaarzen, helm en een lamp. De tocht dwars door de donkere berg kan beginnen.

   SDC10908De Cerro Rico is een coöperatieve mijn, eigendom van de mijnwerkers zelf. Veel verbeterd is er niet. Men werkt onder ongelofelijk primitieve omstandigheden, het lijken bijna de Middeleeuwen. En net als toen is bijgeloof heel belangrijk: in de mijn zie je een beeld van El Tío, de duivel die volgens de Bolivianen de eigenaar is van alle mineralen. Tegen 12:00 uur ben je terug in het centrum van Potosi, waar de tour eindigt. Het is ook mogelijk om de mijnen op zondag te bezoeken, er is dan echter niemand aan het werk.

   Je kan meteen in de middag met de bus doorreizen naar Sucre, zo’n drie uur rijden. Het uitzicht onderweg is prachtig, de weg is van redelijke kwaliteit en in de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op.

   Om je Bolivia reis te vervolgen kun je vanuit Potosi ook gemakkelijk de andere kant op reizen naar Uyuni, hier maak je een oogverblindende tour over de zoutvlaktes. Wanneer je in je programma nog tijd over hebt, is Potosi een gezellige stad om nog een extra nacht te blijven. Mocht je dit willen, geef dit dan aan op het aanvraagformulier.