Witte pieken, groene dalen

Salcantay Trail, 4-daagse kampeertrektocht naar Machu Picchu

  • Overzicht
  • In het kort
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco – Salcantay trail – Machu Picchu - Cusco
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Activiteit: Salcantay Trail en bezoek aan Machu Picchu
Reissom: € 875,- p.p. bij 2 personen
Beste reistijd: april t/m oktober

✓ gletsjers, witte toppen en groene dalen
✓ wandel over minder bekende Inca-paden
✓ bezoek wereldwonder Machu Picchu
✓ relatief pittige trekking

Vanwege de grote vraag naar de Inca Trail en de geringe beschikbaarheid bieden we ook een andere trektocht; de Salcantay Trail, een van de populairste alternatieven, aangezien je ook met deze trail uitkomt bij Aguas Calientes. Het grootste verschil met de Inca Trail is dat je onderweg weinig ruïnes tegenkomt en dat je niet lopend bij Machu Picchu aankomt, maar de natuur is zeer indrukwekkend en de paden lopen parallel aan die van de Inca Trail. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de besneeuwde top van de Salcantay, de op één na hoogste berg in de omgeving van Cusco (6271 meter). Dus heb je een goede conditie, is lopen je grote passie, wandel je graag een andere en minder toeristische trail en wil je ook Machu Picchu niet missen, dan is deze trekking een aanrader. Wil je de Heilige vallei op een andere manier verkennen, klik dan bijvoorbeeld op Op het pad van de Inca's voor de klassieke Inca Trail of maak kennis met Lares Trail.

Overnachten: 2 nachten in een tent met dun matras en minimaal sanitair tijdens de trail en 1 nacht in een eenvoudig hotel in Aguas Calientes.
Excursie: 3-daagse trekking in een internationaal gezelschap inclusief Engelstalige gids, kok, kampeerspullen, entree Machu Picchu en Huayna Picchu berg, paarden voor het dragen van tenten, kookspullen en backpacks (5kg per persoon)
Transport: busvervoer naar startpunt trail, busvervoer Aguas Calientes - Machu Picchu en vervoer van Aguas Calientes naar Cusco.
Maaltijden: 3x ontbijt, volpension tijdens de Salcantay trail wandeling
  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

  • Optioneel: treinticket van Hydroelectrico naar Aguas Calientes en entreegelden voor de warmwaterbronnen

  • huur slaapzak

Wandelen Salcantay - Peru reis Dag 1 – Cusco – Mollepata – Marqoqasa (5 – 7 uur trekking)

Vroeg in de morgen word je bij je hotel in Cusco opgehaald en reis je in 2.5 uur per transfer naar het dorp Mollepata. Hier kun je op krachten komen met een Peruaans ontbijt (exclusief) en heb je de tijd om rond te kijken in het dorp. Je reist vervolgens nog een half uur verder per transfer om met de trekking te starten. Vanaf Challabamba (3350 meter) loop je door valleien en over besneeuwde gedeeltes naar Soraypampa. De hike is ongeveer 14 kilometer lang, waarvan je 6 kilometer omhoog klimt. Er gaan paarden mee om de kampeer- en kookspullen te dragen. Je eigen spullen dien je grotendeels zelf te dragen. Aan het einde van de middag kom je aan in Soraypampa. Wanneer je nog genoeg energie over hebt kun je de lagune van Saroy nog bezoeken. Anders vervolgen we de trekking door de prachtige omgeving en bereiken we Salcantaypampa. Later wordt er een prima maaltijd voor je bereid en kun je genieten van de sterrenhemel voordat je in je slaapzak kruipt.

Uitzicht Salcantay - Cusco Dag 2 – Salcantaypampa – Chaullay (8 – 9 uur trekking)

Vandaag staat er weer een mooie tocht op het programma. Vroeg uit de veren voor een ontbijt en dan ben je klaar voor de start van een lange dag. In de ochtend klim je in een rustig tempo omhoog langs kale bergketens en witte toppen naar de piek van de Salcantay berg. Je lunchplek ligt dicht bij de top en de gletsjer van de berg op een hoogte van 4600 meter.

Na de lunch loop je verder bergopwaarts naar de Salcantay pass. Hier ben je op het hoogste punt van de trekking (4600m). Vanaf de Salkantay pass is het nog 3 uur afdalen naar Huayracmachay (3854 meter). Eindpunt van vandaag is Chaullay, een kamp dat omgeven is door de bergen van Salcantay en kleine riviertjes.

Eten in tent Inca Trail De dragers zijn weer vooruit gelopen en hebben de tenten opgezet op een mooie overnachtingsplek. Er is geen elektriciteit, geen warm water en geen douche of toilet. Wel een toilet-tent met een gat in de grond. Je kunt meehelpen met het klaarmaken van het diner of een plekje voor jezelf opzoeken en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat achter de bergen.

’s Avonds is er alle tijd om ervaringen te delen met je medereizigers, die uit alle hoeken van de wereld komen. De nachten in de tent zijn koud op deze hoogte, maar met warme kleding en een goede slaapzak is het goed te doen.

Aquascalientes - rondreis Peru Dag 3 – Chaullay – La Playa –  Aguas Calientes (7 uur trekking)

Na de lange tocht van 9 uur gisteren kun je vandaag iets rustiger aan doen want vandaag wandel je zo’n 7 uur.  De wandeling gaat verder naar beneden terwijl je door een stuk jungle loopt. Overal om je heen zie je bomen, verschillende orchideeën, kleine dorpjes en zelfs warmwaterbronnen. Als je geluk hebt, kun je hier in de jungle de beroemde Gallito de las Rocas, de nationale Peruaanse vogel spotten. Vergeet onderweg niet af en toe even te stoppen en goed om je heen te kijken. Na 4,5 uur berg afwaarts lopen kom je aan bij La Playa Sahuayaco (2010 meter) en kun je genieten van de natuur en je lunch. Hier zijn ook koude dranken verkrijgbaar want de jungle is warm en vochtig.

Vanuit La Playa  reis je per bus naar Hidroelectrica om daar het laatste stuk af te leggen. Je loopt langs de spoorlijn naar Aguas Calientes, eventueel kun je voor een toeslag in de trein stappen. Een behoorlijk toeristisch dorp dat als enige toegang tot Machu Picchu biedt. De tent verruil je voor een hostel met een lekker warm bed en privé badkamer. In de avond is er een diner en heb je de tijd om dit toeristische dorpje te verkennen.

Rondreis Peru compleet - Machu PicchuDag 4 – Machu Picchu – Cusco

Vanochtend zit je erg vroeg al aan het ontbijt. We proberen een vroege entreeticket voor je te regelen zodat je als één van de eerste de oude Inca Stad kan bewonderen. Het meest bijzondere aan je vroege bezoek is dat de Inca Stad nog verscholen is achter de mist. Met een beetje geluk zie je de zon opkomen achter de bergtoppen en langzamerhand komen Machu Picchu en de ruïnes op mysterieuze wijze tevoorschijn, een onvergetelijke ervaring! Je bent op dit vroege tijdstip de grootste stroom van bezoekers voor en kunt nog in alle rust met je gids de ruïnes bekijken.

Je gids vertelt je in twee uur alles over de geschiedenis en de verschillende bouwwerken die er zijn. Het is bijzonder om te horen dat er zoveel mysteries zijn want daardoor kun je eigenlijk zelf bepalen welke het meest aannemelijk klinkt. Vast staat dat de Spanjaarden tijdens hun veroveringen in Latijns Amerika, Machu Picchu nooit hebben gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad.

Uitzicht op Machu Picchu Wat opvalt is dat je je, lopend door de ruïnes van Machu Picchu, vanzelf gaat voorstellen hoe het leven er destijds uitzag. De landbouwterrassen, tempels en boerenhuisjes geven goed weer hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren, al blijft het ongelooflijk hoe ze het allemaal gebouwd hebben. Er is veel onduidelijkheid over de ondergang van de Incastad. Wetenschappers en archeologen zijn het niet eens over wat er zich hier heeft afgespeeld waardoor de stad een verlaten ruïnestad is geworden. Was de stad een tijdelijke schuilplaats voor oprukkende Amazone indianen? Werden de bewoners geveld door de Spaanse griep? Een aardbeving? Of ‘gewoon’ door onderlinge strijd?

Nadat de gids de belangrijkste wetenswaardigheden heeft uitgelegd, heb je genoeg tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen. Waar je ook kijkt, je ziet de Andesbergen op de achtergrond. Hoeveel plaatjes je al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft bijzonder te lopen tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers.

Trein Cusco - reis Peru Voor wie nog energie over heeft, is het mogelijk de Huayna Picchu berg in ongeveer 45 minuten te beklimmen (de puntige berg die je op bijna iedere foto van Machu Picchu ziet). De entree hiervoor is inbegrepen in je reis, als er nog tickets zijn als je boekt. Het is absoluut de moeite waard, want ook op de Huayna Picchu hebben de Inca’s huisjes, torentjes en muren weten te bouwen en het uitzicht van bovenaf op Machu Picchu is onbeschrijflijk! Als de tickets voor Huayna Picchu niet meer beschikbaar zijn kun je altijd een wandeling maken naar Inti Punko, de ‘Zonnepoort’.

Als je uitgekeken bent, staan er bussen klaar die je terug naar Aguas Calientes brengen. Je luncht op eigen gelegenheid. In de middag vertrekt de trein terug naar Cusco. Onderweg heb je alle tijd om je ervaringen met medereizigers uit te wisselen. Tegen de avond ben je in de stad terug. Je stapt uit in Poroy, het eindpunt van de trein. Je transfer staat al op je te wachten en brengt je naar je hotel in Cusco. Omdat het laat is als je in Cusco aankomt, is het handig ook deze overnachting in Cusco alvast geregeld te hebben.

Na je verblijf in Cusco kun je terug vliegen naar Lima of je reis verder uitbreiden met een bezoek aan de Amazone. Op onze website vind je informatie over de andere bouwstenen naar Machu Picchu en de Heilige vallei.