Ande(r)s trekking naar bergvolk

Lares Trail, 3-daagse trektocht naar Machu Picchu

  • Overzicht
  • In het kort
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco – Lares Trail – Machu Picchu - Cusco
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Activiteit: Lares Trail en bezoek aan Machu Picchu
Reissom: € 1048,- p.p. bij 2 personen
Beste reistijd: april t/m oktober

✓ Veel afwisseling tussen natuur en bergdorpjes
✓ Relatief minder zware trekking
✓ Bezoek uitgerust het wereldwonder Machu Picchu

Deze 3-daagse Lares Trail kun je wandelen als alternatief voor de Inca Trail. Wanneer je de Andes beter wilt leren kennen, je een goede conditie hebt en graag meer te weten wilt komen van de natuur en de locals dan past deze relatief minder zware trekking goed in je reisprogramma. Bergmassieven, rotsformaties en heldere bergmeertjes vormen het decor, kuddes alpaca's kruisen je pad, je ziet wellicht de Andes Ibis en de Vizcacha', het Andeskonijn en je maakt kennis met de bevolking van de vallei. De trekking eindigt in het dorpje Ollantaytambo. Hier stap je op de trein naar Aguas Calientes, het voorstadje van Machu Picchu. Zo kun je 's morgens vroeg als een van de eersten een bezoek aan de Inca ruïne brengen. Wil je de Andes en Machu Picchu op een andere manier verkennen, kijk dan naar een van onze andere trekkingen zoals de Salcantay Trail of Op het pad van de Inca's.

Overnachten: 2 nachten in een eenvoudige tent met een dun matras, minimaal sanitair en 2 nachten in een 2-persoonskamer in een eenvoudig hotel
Excursie: 2-daagse trekking in een internationaal gezelschap inclusief Engelstalige gids, kok, dragers kampeerspullen, entree Machu Picchu (halve dag) met gids
Transport: lokaal busvervoer naar startpunt trail en treinvervoer naar en van Aguas Calientes.
Maaltijden: 4x ontbijt, volpension tijdens de trail
  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

Lares trail uitzichtDag 1 – Cusco – Lares – Wacahuasi

De Lares Trail start ’s morgens vroeg in Cusco. Na het ontbijt kun je bij de hotelreceptie je bagage in bewaring geven die je de komende dagen niet nodig hebt. Je vertrekt vanaf het busstation van Cusco waar je je gids ontmoet. Samen met hem reis je met de lokale lijnbus (een eenvoudige bus en deze kan soms behoorlijk vol zitten) naar Lares. De rit duurt zo’n 4 uur en onderweg heb je uitzicht op de (witte) toppen van Sawasiray en Pitusiray (4265 meter). Je daalt vervolgens verder af per bus tot je bij het koloniale stadje Lares (3207 meter) uitkomt, waar de naam van deze Trail vandaan komt. Het plaatsje heeft een aangenaam klimaat, overal staan fruitbomen. Dit dorpje staat bekend om zijn thermale baden waar je optioneel gebruik van kunt maken. Badkleding mee dus!

Lares trekking alpaca'sNa de lunch begint het echte werk: in circa vier uur maak je een klim naar de bergpas van Wacahuasi op 3800 meter. Je wandelt door een prachtige groene omgeving en komt langs kleine dorpjes waar de mensen nog traditioneel gekleed zijn. Als je geluk hebt, kom je zelfs een Andes Ibis of een alpaca tegen op je pad. Uiteindelijk kom je aan bij het dorp Wacahuasi waar de eerste kampplaats is opgezet door de dragers.

Je kunt meehelpen met het klaarmaken van het avondeten of een plekje voor jezelf opzoeken en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat. ’s Avonds is er alle tijd om ervaringen te delen met je eventuele medereizigers. De nachten in de tent op deze hoogte zijn behoorlijk koud. Zorg dat je warme kleding (laagjes) en een goede slaapzak bij je hebt. Dan is het goed te doen.

IMG_1588Dag 2  – Wacahuasi – Miski Unuyoc

Na het vroege ontbijt trek je je schoenen weer aan en start de pittige wandeling op naar de top van Wacahuasi. Het is geen lange wandeling vandaag, maar wel een pittige aangezien je naar de top klimt die op 4500m ligt. Onderweg kom je oude Spaanse ruïnes tegen en ook zeker een aantal lama’s en alpaca’s. De uitzichten vanaf de top maken alle inspanningen het waard; de besneeuwde bergtoppen en het blauwe meer (Blue lagoon) zijn adembenemend. Hier maak je ook kennis met een aantal locals die samen met jou een ceremonie houden voor moeder natuur. Daarna wordt de lunch verzorgd, waar je ondertussen wel aan toe bent.

Met een volle buik kun je er weer tegenaan en loop je afdalend verder naar de volgende kampeerplek bij Miski Unuyoc, gelegen op 3800 meter hoogte. Na ongeveer 1.5 uur bereik je de kampeerplek van vanavond. Bij aankomst is de tent alweer opgezet en staat de kok op je te wachten met een warm kopje cocathee.

Ruïnes Ollantaytambo - Peru rondreis Dag 3 – Misky Unuyoc – Yanahuara – Ollanta

Ook vanmorgen sta je vroeg op voor het ontbijt. Je voeten voelen nog wat zwaar maar gelukkig staat er voor vandaag een afdaling op het programma. Je daalt af naar het dorp Yanahuara (2950 m) dat midden in de Urubamba vallei ligt. Onderweg passeer je het bekende Qeuñua bos dat beschermd wordt vanwege zijn bijzondere bomen en zie je veel mais en fruit velden. En natuurlijk lunch je ook onderweg. Bij aankomst in Yanahuara reis je per bus naar Ollantaytambo, een klein Incadorp gelegen aan de spoorlijn van Cusco naar Machu Picchu. Hier eindigt de Lares Trekking.

In Ollantaytambo verblijf je vannacht in een zeer basic hotel, maar een douche en een warm bed zijn aanwezig. Hier heb je vast behoefte aan na drie dagen wandelen. Als er nog tijd over is, kun je vanmiddag het verdedigingsfort bezoeken. Het was de enige vesting van de Inca’s waar de Spanjaarden succesvol verjaagd werden. De enorme blokken liggen er nog steeds en sluiten nog precies op elkaar aan. Het moet een gigantisch en precies werk zijn geweest om dit te bouwen. Wij vonden het zeer indrukwekkend om te zien en alvast een leuk voorproefje van het hoogtepunt wat komen gaat: Machu Picchu. In het dorp vind je een handjevol restaurants, een bar, een museumpje en een lokale markt.

Inca Trail treinDag 4 – Ollantaytambo – Aguas Calientes

Afhankelijk van hoe laat je vandaag met de trein richting Aguas Calientes vertrekt, het dorp aan de voet van Machu Picchu, kun je nogmaals naar het fort gaan. Je entreekaartje van het fort is nog geldig en als je nog energie over hebt is het een aanrader om hier ’s morgens rond 07.00 uur heen te gaan. Op een rotsterras hoog boven het dorp zie je dan hoe de zon opgaat terwijl de hanen kraaien en Ollantaytambo langzaam ontwaakt.

Vervolgens vertrek je met de trein naar Aguas Calientes. Na ruim anderhalf uur door de bergen te hebben gereden, kom je in dit kleine dorp aan. Het is hier een stuk toeristischer, want iedereen die Machu Picchu bezoekt komt hierlangs en het is dan ook een komen en gaan van reizigers. In Peru vormt een plein doorgaans het centrum van een dorp, hier zijn het de treinrails!

Je gaat naar je hotel en de rest van de dag heb je tijd om dit dorp een beetje te verkennen. ’s Middags kun je gaan poedelen in de warmwaterbronnen (Aguas Calientes) of een wandeling maken in de bergachtige omgeving. ’s Avonds op tijd naar bed zodat je morgen uitgerust bent voor het bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: Machu Picchu.

Uitzicht Machu PicchuDag 5 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco

Vanochtend zeer vroeg op om als een van de eersten bij de poorten van Machu Picchu aan te komen. Al vanaf 05:30 uur vertrekken er bussen vanuit het centrum van Aguas Calientes naar Machu Picchu. Het is ongeveer 20 minuten over een zandweg steil omhoog. Lopen naar de poorten kan ook, hier doe je ongeveer een uur over. Dagbezoekers die uit Cusco komen arriveren pas rond 10:30, wat je ruim de tijd geeft in rust te genieten van Machu Picchu, die beetje bij beetje tevoorschijn komt uit de optrekkende mist en de eerste zonnestralen, een haast magisch gezicht. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen.

De Inca’s hebben Machu Picchu altijd verborgen weten te houden voor de Spanjaarden. Uiteindelijk ontdekte een Amerikaanse archeoloog de stad in 1911 bij toeval, geheel overwoekerd en verlaten. Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je een goede voorstelling van het vroegere leven hier. Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Incarijk en geen enkele ervan is ooit bewezen.

Machu Picchu kerk Het is ook mogelijk om één van de twee bergtoppen bij Machu Picchu te beklimmen. Je hebt dan wat extra tijd nodig. De Huayna Picchu is de uitstekende berg naast Machu Picchu. Om deze berg te beklimmen dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.

Je bezoek aan de Machu Picchu duurt tot aan de einde van de ochtend en is met gids. In de loop van de middag haal je je bagage op bij de ingang en reis je in de middag per standaardtrein (backpacker klasse) weer terug naar Cusco. Tegen de avond ben je terug in de stad. Je stapt uit bij het station van Poroy, het eindstation van deze treinrit. Hier regel je gemakkelijk zelf een taxi terug naar Cusco, ongeveer 15 minuten rijden.