Verborgen ponchopad naar Incastad

Heilige vallei Peru

  • Overzicht
  • In het kort
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco - heilige vallei - Machu Picchu - Cusco
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Activiteit: privé tour met gids, bezoek aan project en Machu Picchu
Reissom: € ,- p.p. bij 2 personen
Beste reistijd: april t/m oktober

✓ Weef een poncho bij een lokale gemeenschap
✓ Slaap comfortabel in een voormalig landhuis
✓ Bezoek aan wereldwonder Machu Picchu

Maak verf, scheer de wol van lama’s en leer weven. Tijdens deze bouwsteen maak je eventjes deel uit van het leven van een lokale gemeenschap die poncho’s weeft voor de kost en in harmonie leeft met de natuur. Je wandelt samen door akkers en krijgt uitleg over de werking van planten. Een unieke plek om te leren hoe de bontgekleurde poncho’s gemaakt worden, waar je niet ver voor om hoeft te reizen. Ook bezoek je de bekende indianenmarkt en de ruïnes van Pisac in de heilige vallei. Deze vruchtbare omgeving met een gunstig klimaat is een fijne plek om even bij te komen van de reeds opgedane indrukken van de reis. Maar je kunt er ook iets actiefs doen, zoals paardrijden en mountainbiken. Je slaapt onder andere in een voormalig landhuis en een knusse posada. Vervolgens reis je per trein naar waarschijnlijk het hoogtepunt van je reis, de ruïnes van Machu Picchu.

Overnachten: 1 nacht in een voormalig klooster of hacienda, 1 nacht in een knusse posada in Ollantaytambo en 1 nacht in een dorpshotel in Aguas Calientes
Excursie: bezoek aan weverij gemeenschap, entree Machu Picchu (halve dag) met gids
Transport: op dag 1 privé, verder lijnbus en trein vanaf Aguas Calientes tot Cusco
Maaltijden: 3x ontbijt
  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

Deze bouwsteen is momenteel niet beschikbaar. Bekijk onze andere bouwstenen of individuele rondreizen.

LandbouwDag 1 – Cusco – Pisac – Urubamba

Na je ontbijt word je door je privé gids en chauffeur opgehaald en rijd je de heilige vallei Peru in. De vallei wordt gevoed door vele rivieren, die afdalen door aangrenzende valleien en kloven en bevat talloze archeologische overblijfselen en dorpen. Door de gunstige ligging ten opzichte van Cusco en de gunstige klimatologische omstandigheden was de heilige vallei voor de Inca’s het centrum voor landbouw. Ook vandaag de dag worden hier veel producten verbouwd. Zo is het nog altijd de beste plaats voor het verbouwen van maïs in Peru.

Pisac uitzicht - Peru reis Het voordeel van het reizen met privévervoer is dat je onderweg kunt stoppen waar je wilt om de benen te strekken of te genieten van het uitzicht over de vallei. De eerste stop vanmorgen is het plaatsje Pisac, bekend vanwege de grote markt. Je bezoekt allereerst de Inca ruïnes boven het dorp. Je gids geeft je achtergronden mee over dit complex, ooit waarschijnlijk een verdedigingsfort ter bescherming van de vruchtbare vallei. Vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht op de terrasvalleien, door een bergkam van elkaar gescheiden.

Dan bezoek je de markt beneden in het dorp. Deze wordt dagelijks gehouden maar dinsdag, donderdag en zondag zijn de drukste marktdagen. In het verleden kwam de bevolking van heinde en verre om hun groente en fruit te verkopen, vandaag de dag vind je hier voornamelijk souvenirs. Tussen de bontgekleurde truien en poncho’s van Alpacawol vind je hier nog steeds bijzondere producten zoals onverwoestbare sandalen gemaakt van oude autobanden.

Pisac uitzicht - Peru reis Je laat de marktplaats vervolgens achter je en rijdt via een stoffig zandpad verder bergopwaarts. Net op het moment dat je je afvraagt waar je naartoe rijdt, stop je bij een lokale gemeenschap in een klein dorpje in de bergen. Hoewel je slechts op twintig minuten van het toeristische Pisac bevindt, is de omgeving hier heel anders met boeren die met sloffende ossen onderweg zijn naar hun akkers. Het project dat je bezoekt is opgezet om de zelfstandigheid van vrouwen in de traditionele gemeenschap te vergroten en zij leiden je dan ook rond. Tijdens een wandeling langs hun akkers vertellen ze in het Quechua (de oude Inca-taal wordt door je gids vertaald) hoe zij op een ecologische manier landbouw bedrijven en welke planten nodig zijn voor de heldere kleuren van de verf. Vervolgens help je bij het scheren van de schapen, het spinnen van de wol, het bereiden van de verf en het weven. We merkten als snel dat we nog heel wat moesten oefenen om zelf van die mooie doeken te kunnen maken. Tijdens je bezoek wordt ook voor lunch gezorgd met vers geoogste producten van eigen land en cocathee.

Na de lunch word je afgezet bij logeeradres voor vannacht: een gerenoveerd landhuis uit de achttiende eeuw. Het heeft verschillende patio’s, een riante tuin, een restaurant en bar.

Fietsen door heilige vallei Dag 2 – Urubamba – Ollantaytambo

De volgende dag trek je je eigen plan. Lees een boekje in de tuin of ontdek de omgeving per mountainbike. Wij kunnen ervoor zorgen dat een mountainbike (zie optionele excursie onderaan de pagina) wordt afgeleverd bij je hotel. Een leuke manier om deze omgeving te zien. Watervalletjes, spelende honden, lama’s, een sportdagoptocht… je komt van alles tegen. Wij reden naar ruïnes waar nauwelijks toeristen komen en waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden over de heilige vallei.

Peru rondreizen’s Middags neem je een taxi (± US$ 2,- voor 5 minuten rijden) naar het busstation van Urubamba, waar je de bus neemt naar Ollantaytambo. Je vindt hier collectivo’s; minibusjes die vertrekken zodra er genoeg mensen zijn. Het is een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen. De weg loopt grotendeels langs de Urubamba rivier en aan de rechterkant kun je een glimp opvangen van de zoutpannen van Las Salinas. De rit kost US$1,- p.p. en duurt 20 minuten.

Ollantaytambo is een klein dorpje aan de spoorlijn van Cusco naar Machu Picchu. Bezoek ’s middags het Inca-fort, de enige vesting waar de Inca’s de Spanjaarden succesvol verjaagd hebben. Je overnacht hier in een gezellig maar eenvoudig hotel. Het heeft een tuin, waar je een boek kunt lezen en ’s ochtends buiten je ontbijt kunt nuttigen.

Trein naar Cusco Dag 3 – Ollantaytambo – Aguas Calientes

Afhankelijk van hoe laat je vandaag met de trein richting Aguas Calientes vertrekt, het dorp aan de voet van Machu Picchu, kun je nogmaals naar het fort gaan. Het is aan te raden hier ’s morgens rond 07.00 uur heen te gaan. Op een rotsterras hoog boven het dorp zie je dan hoe de zon opgaat terwijl de hanen kraaien en Ollantaytambo langzaam ontwaakt.

Vervolgens vertrek je met de trein naar Aguas Calientes. Na ruim anderhalf uur door de bergen te hebben gereden, kom je in dit kleine dorp aan. Het is hier een stuk toeristischer want iedereen die Machu Picchu bezoekt komt hierlangs. Je gaat naar je hotel en de rest van de dag heb je tijd om dit dorp een beetje te verkennen.Er zijn veel restaurants waar je kunt eten, kunt poedelen in de warmwaterbronnen of een wandeling kunt maken in de bergachtige omgeving. ’s Avonds op tijd naar bed, zodat je morgen uitgerust bent voor je trekking van de volgende dag die eindigt met uitzicht op één van de zeven wereldwonderen: Machu Picchu.

Rondreis-Machu-Picchu-topDag 4 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco

De volgende ochtend ochtend in Aguas Calientes ga je zelf per shuttlebus naar de entreepoorten van Machu Picchu, waar we je kaartje al voor regelen. Je krijgt hier een rondleiding van een gids langs de ruïnes. Voor half elf ’s ochtends is het er een stuk rustiger, omdat de dagbezoekers dan arriveren met de trein vanuit Cusco. Je bezoek duurt tot het einde van de ochtend.

Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je een goede voorstelling van het vroegere leven hier. De landbouwterrassen, tempels, boerenhuizen en opmerkelijke bouwstructuren die gebruikt werden laten zien hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren.

Het is ook mogelijk om één van de twee bergtoppen bij Machu Picchu te beklimmen: Huayna Picchu. De extra tijd die je nodig hebt is ongeveer 2,5 uur. Je dient hiervoor een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Heb je interesse in deze pittige klim, geef het dan ruim van te voren aan ons door. De entreetickets zijn namelijk beperkt beschikbaar.

Machu Picchu trekking - trein Nadat je tussen de basaltmuren hebt gedwaald is het weer tijd om je richting de uitgang te begeven. Als je je rugzak hier hebt afgegeven haal je deze op en staan er alweer shuttle bussen klaar die je terug naar Aguas Calientes rijden. Daar vandaan vertrekt de trein naar Cusco.

Op onze website vind je informatie over de andere bouwstenen naar Machu Picchu en de Heilige vallei. Na je verblijf in Cusco kun je terug vliegen naar Lima of je reis verder uitbreiden met een bezoek aan de de tropische Amazone.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Fietsen door de heilige vallei

Reissom: € 29,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: mountainbike en helm worden afgeleverd bij je hotel

De omgeving van je hotel in de heilige vallei leent zich goed voor een mooie fietstocht. We regelen een stevige mountainbike voor je die wordt afgeleverd bij je hotel. Daarna trek je je eigen plan. Fiets langs de rivier, tussen akkers door en stop voor een versgeperst sapje bij een fruitkraam. De fiets kun je weer achterlaten bij de receptie van je hotel.