Flamingo’s en Vulkanen

Zoutvlakte bolivia

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Uyuni - San Juan - Laguna Colorada - Laguna Verde - Laguna Blanca - Uyuni - La Paz
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: € 314,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: april - oktober

Deze bouwsteen in het hart van Bolivia is, ook voor ons, het absolute hoogtepunt van een reis naar Bolivia en één van de mooiste natuurgebieden die wij ooit gezien hebben. Je kunt deze bouwsteen vanuit Uyuni doen of vanuit San Pedro de Atacama, na je bezoek aan de maanvallei.

Start je in Uyuni, dan reis je eerst in een klein internationaal gezelschap per 4WD jeep over het verblindende, witte zoutmeer Salar de Uyuni, zo groot als half België. Middenin ligt een kaal eiland met eeuwenoude reuzencactussen dat je bezoekt. Je vervolgt je reis langs gekleurde lagunes met flamingo's en hoge Andesbergen naar een vulkanische warmwaterbron. In de zomerperiode (juli, augustus) lig je er bij een temperatuur van ver onder nul. in 30 graden warm water.

Rust voor deze trip goed uit, want het is wel afzien: je bent veel onderweg, je overnacht in primitieve slaapzalen, het klimaat is extreem en de jeeptour vermoeiend. Maar de landschappen die je ziet zijn magisch en het avontuur is onvergetelijk. Zie je er tegenop, dan kun je de reis ook korter doen met onze bouwsteen 'Mag ik een beetje zout'.

Als jouw tour start vanuit San Pedro de Atacama, dan reis je door de Atacama woestijn naar de Boliviaanse grens, bezoek je de warmwaterbron, zie je vulkanen en slaap je in een hostel met gedeelde slaapzaal. De volgende dag zie je verschillende rotsformaties en flamingo's in de gekleurde lagunes. Op de laatste dag bezoek je de zoutvlakte en het cactuseiland en eindig je in Uyuni.

Voorafgaand aan of na afloop van de jeeptour kun je overnachten in een hotel gemaakt van zout. De muren en zelfs de bedden zijn gemaakt van zout. Meer informatie over dit zouthotel vind je onderaan deze bouwsteen.

Overnachten: 1 nacht in een hotel, 2 nachten in een gedeelde kamer op de zoutvlakte en 1 nacht in de nachtbus
Excursie: 3-daagse jeeptour met chauffeur/kok en volpension
Transport: per nachtbus en privé transfer
Maaltijden: 4x ontbijt, volpension tijdens de 3-daagse jeeptour
  • entree Isla Pescadores (US $ 2 pp)

  • NP Eduardo Avaroa (US $ 22 pp)

  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

zuid-amerika-reis-treinkerkhof-klDag 1 – Uyuni

De meeste reizigers komen na een rit van zes tot negen uur met de bus uit Potosi of Sucre in Uyuni aan. Dit stadje was vroeger een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Tegenwoordig is het niet meer dan een stoffig woestijndorp. Wel leuk is het treinkerkhof waar oude stoomlocomotieven staan die vroeger werden gebruikt voor de mijnen. Een bizar gezicht, die wegroestende voertuigen midden op de verlaten vlakte.

In Uyuni verblijf je in een knusse posada met een warme douche en dikke dekens op de bedden.

Dag 2 – Uyuni – San Juan

In de loop van de morgen vertrek je in een 4WD met Spaanssprekende chauffeur/kok en in totaal zes reizigers naar de uitgestrekte zoutvlakte: de Salar de Uyuni. Onderweg een stop bij Colchani, een dorpje ontstaan door en levend van de zoutwinning. Dan is het nog ongeveer vijftien minuten voor je bij het zoutmeer aankomt. De zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van zo’n 10.000 km².

Zoutvlakten - Bolivia en Peru reizen Je rijdt een tijd lang over de eindeloze zoutvlakte en wat later kom je aan bij een ‘visserseiland’ midden in de vlakte: Isla Pescadores en/of Inka Wasi. Het is volledig begroeid met gigantische cactussen en vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht over de vlakte. Alle jeeps verzamelen zich hier en er wordt geluncht in de buitenlucht.

Je wandelt in een uurtje over het eiland tussen metershoge cactussen, de enige planten die in deze bizarre omstandigheden kunnen overleven. Dit is ook je kans om bizarre foto’s te maken op de zoutvlakte. Aan het eind van de dag kom je aan bij je overnachtingsplaats. Je verblijft op een slaapzaal met basic voorzieningen.

zuid-amerika-reis-jeep-kl

Dag 3 – San Juan – Laguna Colorada

De volgende dag reis je richting Chileense grens. Onderweg heb je uitzicht op de met sneeuw bedekte actieve vulkaan Ollague. Na een korte stop bij het checkpoint bij de grens, passeer je een aantal lagunes waar verschillende soorten flamingo’s leven. De witte zoutvlakte heeft hier inmiddels plaats gemaakt voor een woestijnachtig landschap, met hier en daar een desolaat dorpje dat wordt omringd door vulkanen. Na zo’n 70 km bereik je de Arbol de Piedra, de Boom van Steen, en aan het einde van de middag kom je aan bij Laguna Colorada. Het uitzicht is absoluut een hoogtepunt: flamingo’s zoeken rustig in het dieprood gekleurde meer naar algen en plankton. De mineraalrijke lagune ligt op 4300 m. Als de zon ondergaat verschijnen duizenden sterren aan de hemel. De temperatuur daalt ‘s nachts vaak tot ver onder het vriespunt en ook waait het veel. De accommodatie voor vannacht is weer primitief, er is bijvoorbeeld geen douche. Het mooie uitzicht maakt hier gelukkig veel goed.

Baden - Uyuni Bollivia reis Dag 4 – Laguna Verde – Laguna Blanca – Uyuni

Voor dag en dauw je bed uit om op tijd bij de geisers van Sol de Mañana (4850 m) te zijn. In de vrieskou treuzel je niet en spring je snel de jeep in. De geisers van Sol de Mañana spuiten alleen ‘s ochtends vroeg tot een uur of acht. De rest van de dag zie je alleen wat gepruttel en stoom.

Wat verkleumd ga je ontbijten, want met een volle maag is het al minder koud. Gelukkig kun je ook nog lekker badderen in de thermale bronnen. Hoewel je nog op 4200 meter zit, is het daar een stuk minder koud en waait het ook minder. Je laat je in het 30ºC warme water zakken en al poedelend heb je uitzicht over kilometer lange vlaktes en ruige Andestoppen. Nadat je goed opgewarmd bent, zul je het de rest van de dag niet meer koud hebben.

Laguna verde - Bolivia en Peru

Laguna Verde

Na de badstop ga je per jeep naar het uiterste zuiden van Bolivia. Aan het eind van de ochtend zit je al bijna op 5000 meter hoogte en vlak tegen de Chileense grens.

Laguna Verde, aan de voet van de vulkaan Licancabur, is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van je trip. De groene kleur wordt veroorzaakt door een hoge concentratie aan lood, zwavel en calcium. Zelfs als het 20ºC onder nul is, bevriest het meer nog niet: de mineralen in het water en de altijd waaiende wind houden het ijsvrij.

Nog voor de lunch ga je terug naar Laguna Colorada. Je luncht aan de oevers van het meer, met uitzicht op de flamingo’s. De laatste uurtjes van de toer reis je via de rotsen van Salvador Dali en de Valle de Rocas. Misschien kom je ook vizcachas tegen, een soort Andeskonijnen. Tegen het einde van de middag doemt Uyuni weer op, maar eerst breng je nog een bezoek aan het treinkerkhof. Tegen 18:00 uur eindigt de toer.

Vlucht Uyuni - rondreis Bolivia

De vlucht van Uyuni naar La Paz

Vanwege wisselende (weers)omstandigheden kan het programma van deze tour gewijzigd worden. Enig begrip hiervoor en een flexibele instelling, is handig. Het blijft Bolivia.

Iedere avond vertrekt er een nachtbus uit Uyuni naar La Paz, die daar ’s morgens vroeg aankomt. We boeken je op de beste bus op dit traject maar de wegen zijn grotendeels niet geasfalteerd en dus rammelt zelfs de beste bus snel door elkaar. Neem een extra warme trui, een kussentje en wat snacks voor onderweg mee. Tegen het ochtendgloren komt La Paz in zicht.

Een comfortabeler alternatief is een binnenlandse vlucht naar La Paz. Je bespaart dan de pittige nachtbus en vliegt in een uur in een klein toestel vanuit Uyuni naar La Paz. Omdat deze vlucht in de ochtend vertrekt, kun je eerst nog een nachtje bijkomen in je hotel in Uyuni met een warme douche en een comfortabel bed voordat je de volgende dag je reis vervolgt. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

Met de bus door Bolivia Dag 5 – aankomst in La Paz

Ben je met de nachtbus vanuit Uyuni vertrokken, dan kom je vanmorgen vroeg aan in La Paz. Het is de handelsstad van Bolivia en tijdens de bouwsteen (Pan)fluitend door La Paz struin je over markten en ontbijt je als de locals.

Kom je uit La Paz, reis dan vanuit Uyuni naar Potosi. ‘s Morgens neem je dan de bus die er zes uur over doet. In de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op. Potosi wordt de hoogste stad ter wereld genoemd. De stad is arm, bijna alle mannen werken er in de zilvermijn Cerro Rico. Verder staat Potosi bol van prachtige koloniale architectuur en kun je een bizarre tocht door de zilvermijn maken. Tenslotte is het ook mogelijk om van Uyuni direct naar Sucre te gaan. Je kunt dezelfde bus naar Potosi nemen, stapt over en komt drie uur later aan in Sucre, de hoofdstad van Bolivia.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Special stay optie: Zouthotel

Reissom: € 449,- p.p.
Inbegrepen: een nacht in het zouthotel met ontbijt en transfer naar het hotel

Aan de rand van de zoutvlakte vind je een aantal zeer bijzondere hotels. Alles is er namelijk van zout gemaakt; de muren, trappen, nachtkastjes en zelfs de bedden. De witte omgeving doet een beetje denken aan een sneeuwhotel, maar de gevoelstemperatuur is gelukkig wat aangenamer. Ook vind je er knusse zithoekjes (natuurlijk van zout) bij de openhaard. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met een verwarming, een warme douche en op de harde zoute ondergrond van je bed ligt gelukkig wel een zacht matras.

 

Welke optie wil je aanvragen?

Flamingo’s en Vulkanen
Special stay optie: Zouthotel
x

Verstuur je reisplan