Mag ik een beetje zout

Uyuni zoutvlakte

 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Uyuni - zoutvlakte - Uyuni- La Paz
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activiteit: dagexcursie Uyuni zoutvlakte
Reissom: € 229,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: april t/m oktober

✓ Bezoek aan Uyuni zoutvlakte en surrealistisch cactuseiland
✓ Dagexcursie in klein internationaal gezelschap, 4WD jeep met chauffeur
✓ Alternatief voor driedaagse jeeptour
✓ Hotel in Uyuni i.p.v. primitieve slaapzalen
✓ Verblijf in zouthotel is optioneel

Overnachten: 1 nacht in een hotel en 1 nacht in een nachtbus
Excursie: jeepexcursie Salar de Uyuni met spaanssprekende chauffeur incl. lunch
Transport: per taxi, lijnbus en privé transfers
Maaltijden: 1x ontbijt, lunch met koffie/thee tijdens de jeepsafari
 • entree Isla de Pescadores (US $ 2 pp)

 • overige excursies

 • entrees

 • transfers

 • overige maaltijden

 • consumpties onderweg

 • fooien

Onderweg van Potosi naar Uyuni Dag 1 – Uyuni

Wanneer je per bus vanuit Potosi of Sucre naar Uyuni reist, zie je onderweg een kleurrijke omgeving. Groene bomen steken scherp af tegen de roodgekleurde bergen, lama’s grazen op lege vlaktes en je passeert af en toe een verlaten mijnwerkers dorpje. In de loop van de middag kom je aan in Uyuni, vroeger een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Het kleine stoffige dorpje ligt op 3700 meter hoogte en doet denken aan een woestijnstadje uit een westernfilm.

Er is een bank, een wisselkantoor voor dollars en euro’s en een pinautomaat, al is deze niet altijd (bij)gevuld. Zorg dat je genoeg cash op zak hebt. Je verblijft hier in een knusse posada met een warme douche en goede dekens op de bedden.

Trein Uyuni - reizen Bolivia Dag 2 – Uyuni – Salar – Uyuni

Vandaag word je vroeg in de ochtend verwacht bij de lokale agent in Uyuni voor een jeeptour met een Spaanstalige chauffeur op het grootste zoutmeer ter wereld: El Salar de Uyuni.

Wanneer je Uyuni uitrijdt bezoek je eerst het treinkerkhof net buiten het dorp. Oude stoomlocomotieven en half gesloopte treinstellen staan midden in de woestijn te roesten en vormen met de blauwe lucht en bruine grond een opmerkelijk gezicht. Vervolgens naar het zoutmijn-dorpje Colchani. Hier zie je hoe het zout dat van de vlaktes gehaald is, verwerkt wordt. Het is moeilijk voor te stellen dat honderden mannen dag in dag uit op de vlaktes werken. Het is nu nog een kwartier rijden voordat je bij de witte vlakte aankomt.

zuid-amerika-reis-zoutvlakte-jeep-kl

De zoutvlakte, ontstaan door het opdrogen van een meer, heeft een oppervlakte van zo’n 10.000 km². Het is een paradijs voor liefhebbers van fotografie. De lucht is vaak knalblauw door de droge ijle lucht. Je hebt een goede zonnebril nodig omdat de zon fel reflecteert op het spierwitte zout. Er is geen weg en de jeepchauffeur rijdt lukraak over de vlakte.

Het surreële eiland Isla de Pescadores ligt midden in het zoutmeer en heeft een omtrek van ongeveer een kilometer. Je wandelt er in een uurtje overheen tussen metershoge cactussen, de enige planten die in deze bizarre omstandigheden kunnen overleven. Alle jeeps verzamelen zich hier en er wordt geluncht in de buitenlucht. ’s Middags rijd je door naar het noordelijk deel van de vlakte en heb je kans om dieren te observeren die op de zoutvlakte leven. Dit zijn onder andere flamingo’s, vicuñas (zeldzame lamasoort), vizcacha’s (groot soort konijn) en Andesvossen.

zuid-amerika-reis-zoutvlakte-cactus-klWegens wisselende (weers)omstandigheden wordt het programma nog wel eens gewijzigd. Enig begrip hiervoor en flexibiliteit, is handig. Het is en blijft Bolivia.

’s Avonds vertrek je met de nachtbus naar La Paz. Het is behoorlijk koud ’s nachts, de vering in de busstoelen is vaak maar zozo en de weg is slecht onderhouden. Met een kussentje in je nek en warme kleding aan slaap je wellicht wat. Wanneer je La Paz inrijdt zie je hoe de huizen bijna verticaal tegen de bergen zijn gebouwd.

Tip

Een comfortabeler alternatief is een vlucht van Uyuni naar La Paz. Je bespaart dan de pittige nachtbusrit en vliegt na een extra nacht Uyuni in een klein uur naar La Paz. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

Bus - Bolivia rondreisDag 3 – aankomst in La Paz

De totale reistijd Uyuni-La Paz met de nachtbus is zo’n dertien uur afhankelijk van de weersomstandigheden en kwaliteit van de weg. In deze handelsstad ga je met een gids struinen over markten en bezoek je een beroemde panfluitmaker tijdens de bouwsteen (Pan)fluitend door La Paz.

Wil je in plaats van La Paz, liever naar Potosi, dan slaap je na afloop van de jeeptour eerst nog een nacht in Uyuni en neem je de volgende dag de bus die er vier uur over doet. In de meeste bussen staat een gezellig Boliviaans muziekje op. Potosi wordt de hoogste stad ter wereld genoemd. De stad is arm, bijna alle mannen werken er in de oude zilvermijn Cerro Rico. Tenslotte is het ook mogelijk om van Uyuni direct naar Sucre te gaan. Je kunt dezelfde bus naar Potosi nemen en stapt hier over op de bus naar Sucre waar je drie uur later aankomt.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Mag ik een beetje zout - special stay optie

Reissom: € 373,- per persoon
Inbegrepen: bovenstaande bouwsteen, met eerste overnachting in een zouthotel in plaats van een stadshotel (inclusief ontbijt en transfer naar het hotel)

Aan de rand van de zoutvlakte vind je een aantal zeer bijzondere hotels. Alles is er namelijk van zout gemaakt; de muren, trappen, nachtkastjes en zelfs de bedden. De witte omgeving doet een beetje denken aan een sneeuwhotel, maar de gevoelstemperatuur is gelukkig wat aangenamer. Ook vind je er knusse zithoekjes (natuurlijk van zout) bij de openhaard. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met een verwarming, een warme douche en op de harde zoute ondergrond van je bed ligt gelukkig wel een zacht matras.

 

Welke optie wil je aanvragen?

Mag ik een beetje zout
Mag ik een beetje zout - special stay optie
x