Bolivia – Peru, op weg naar de Zonnekoning

Isla del Sol

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: La Paz - Copacabana - Isla del Sol - Puno (of andersom)
Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
Activiteit: bezoek aan Isla del Sol
Reissom: € 183,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: april - oktober

✓ Met de boot naar Isla del Sol: geboorteplaats van de eerste Incakoning
✓ Pelgrimsoord
✓ Copacabana, een relaxt dorp op 3900 meter hoogte aan het Titicacameer
✓ Breekt een lange busreis van 8 uur tussen La Paz en Puno of andersom
✓ Nachtje over? Overnachten op Isla del Sol is optioneel

Overnachten: 1 nacht in een hotel met uitzicht op het Titicacameer en een leuke binnenplaats met hangmatten
Excursie: excursie Isla del Sol met Engelssprekende gids
Transport: lijnbus La Paz-Copacabana en Copacabana- Puno, transfer busstation La Paz - hotel (of v.v.)
Maaltijden: 1x ontbijt
  • overige transfers

  • excursies

  • entrees

  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

Uitzicht vanuit hotel Copacabana

Vanuit je hotel uitzicht over het Titicaca meer

Dag 1 – La Paz – Isla del Sol – Copacabana

Je wordt vanmorgen bij je hotel opgehaald en naar het busstation gebracht. Je reist in ongeveer drie uur naar de grens van Bolivia. Na ongeveer twee uur rijden word je verzocht om uit te stappen. Je moet namelijk een zijtak van het meer oversteken maar er is geen brug. De bus gaat op een vlot voor de overtocht. Omdat dit met passagiers te zwaar is ga je zelf met een kleiner bootje het water over. Je betaalt hiervoor een paar Bolivianos en waarschijnlijk ben je eerder aan de overkant dan de bus zodat je nog wat snacks voor onderweg kunt kopen bij de stalletjes die er staan. Vervolgens stap je weer in de bus en rijd je het laatste stukje van een uur langs het Titicacameer naar Copacabana.

Je regelt na aankomst gemakkelijk een taxi of je loopt in 10 minuutjes naar je posada dat uitzicht over het Titicaca meer heeft. Het is niet al te groot, dus lopen is goed te doen. Het beschikt over meerdere tuintjes met hangmatten, een tv-kamer waar je een dvd kan kijken en een keuken waar je een kopje thee kan zetten. We voelden ons hier al snel thuis.

IMG_2133 - marloes (2)Je wordt na de lunch bij het hotel opgehaald en naar het haventje gebracht voor een kort bezoek aan Isla del Sol. Om 13.30 uur vaar je in zo’n twee uur naar het eiland van de zon en maak je een wandeling over het eiland. Je bezoekt een ruïne en loopt over de akkers waar quinoa wordt verbouwd. Deze typische graansoort vind je terug in vele Boliviaanse gerechten. De gids legt uit hoe de mensen hier leven en kan ook alles vertellen over de Inca religie.

De Inca´s die hier vroeger woonden geloofden dat de zon geboren is op dit eiland en er zijn ruïnes van tempels die vooral ter verering van de Zonnegod diende. Tegenover Isla del Sol ligt heel toepasselijk Isla de la Luna, eiland van de maan. Geniet van het uitzicht over het meer met de besneeuwde toppen van de Andes op de achtergrond en ervaar zelf de magie van het eiland.

Na een uurtje rondgewandeld te hebben scheep je weer in voor het vasteland waar je aan het einde van de middag aankomt.

Laat je auto zegenen in Copacabana

Je auto laten inzegenen

Dag 2 – Copacabana – Puno

Copacabana wordt het Lourdes van Bolivia genoemd. Mensen komen van heinde en verre en mensen laten echt van alles zegenen. Wij zagen hoe een rij auto’s achter elkaar door een oude pater werd gezegend. De mensen maakten er een groots feest van.

Na je ontbijt kun je de Moorse kathedraal bezoeken met een mix van Europese en lokale religieuze kunst, of het pad achter de kerk naar een uitzichtpunt beklimmen. Je passeert onderweg veertien kruizen en vanaf de top van de heuvel heb je een mooi uitzicht over het dorp en het meer.

Copacabana is een dorpje om uit te rusten: het zonnetje, een verse papaja-shake aan het Titicacameer en heerlijk vis eten.

Grietje - check bij klantNa de lunch stap je op de bus naar Puno. Onderweg wordt er gestopt om alvast wat Bolivianos of Dollars om te kunnen wisselen in Peruaanse Soles. Na 20 minuten bereik je de grens met Peru. De grensovergang Bolivia – Peru doe je lopend. In de bus wordt precies uitgelegd wat de bedoeling is en waar je stempels moet halen en een kleine tax moet betalen. In Peru stap je weer in dezelfde bus en rijd je in 3 uur naar Puno waar je op het busstation wordt afgezet.

Puno is een stuk groter dan Copacabana en daardoor ook een stuk minder gezellig. De meeste huizen zijn opgetrokken uit adobe en gedekt met golfplaten. Het heeft haar groei te danken aan het toerisme en de veelal moderne gebouwen in de stad doen vaak een beetje troosteloos aan. De locatie zo vlak aan het Titicameer is handig en de uitzichten over het meer maken dat ruimschoots goed.

Na aankomst regel je zelf het vervoer naar je hotel. Riksja’s zijn een goede en goedkope manier om van het busstation naar je hotel te komen. In het centrum vind je één grote winkelstraat met allerlei souvenirwinkels, restaurants (vooral veel pizzeria’s) en enkele barretjes.

Je verblijft hier in een klein, eenvoudig hotel, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op een paar blokken lopen van de winkelstraat en de Plaza de Armas.

Vanuit Puno kun je gaan eilandhoppen op het Titicacameer. Typisch Titicaca is een wat comfortabeler bouwsteen. Je slaapt niet op een eiland bij de indianen, maar ‘s avonds in Puno weer in een hotelbed.

Verstuur je reisplan